Ezt sokan nem tudják: ezért tart hónapokig a hitelfelvétel

Pénzcentrum2015. szeptember 16. 14:31

Sokan vágnak bele mostanában lakásvásárlásba, egyrészt a lakásárak várható növekedése, másrészt az alacsony kamatok csábítják vásárlásra a családokat. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy a hitelfelvétel folyamata hogyan zajlik, hiszen a lakás adás-vételi szerződését is a kölcsönhöz kell igazítanunk.

Lakáshitel felvételekor gyakran szembesülünk azzal, hogy a hitelösszeg folyósításáig minimum heteket kell várnunk a bankra, ráadásul jelzáloghiteleknél a fair bank törvény bevezetése óta hét napos gondolkodási időt is előírnak a szabályok a tájékoztatás és a szerződés aláírása között.

Van olyan bank, ahol a kérelem teljes körű, hiánytalan beadása után 3-5 héten belül folyósításra kerül a pénz, de előfordul most az akár több (2-3) hónapos átfutási idő is. Ez a CSOK miatt megnövekedett számú igénylésnek köszönhető a bankok szerint

 - mondta el Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

Hogyan zajlik a hitelfelvétel?

1. A hitelfelvétel az ügyfél tájékoztatásával kezdődik. Szóbeli tájékoztatást ad az ügyintéző vagy a hitelközvetítő az elérhető hitelkonstrukciókról, a kamatozásról, a THM-ről, a várható törlesztőrészlet összegéről, a hitelfelvétel járulékos költségeiről, a kamat- és díjfeltételek lehetséges változásairól, a hitelfelvevőt terhelő összeg kötelezettségről. Emellett előzetes írásos ajánlatot kapunk a banktól. Az optimális konstrukció kiválasztása után kapunk tájékoztatást a hiteligényléshez szükséges dokumentumokról.

2. A tájékoztatás után történik az előzetes hitelelbírálás, amit a bank végez és ennek végén be kell nyújtanunk a hitelkérelmünket.

3.
A következő lépcső az értékbecslés lesz, ennek során az ingatlanunk értékét állapítják meg. Erre azért van szükség, hogy a bank meg tudja állapítani, hogy meg tudunk-e felelni a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) szabályainak. Ezek alapján ugyanis a kérelmünket visszautasíthatják. Ezek egyébként azt is biztosítják, hogy az ingatlan megfelelő hitelfedezetet nyújtson, így ha probléma adódik a kölcsönnel, akkor a bank nem bukja el a kihelyezett pénzét. Egyúttal persze az adóst is védi attól, hogy erőn felül vegyen fel hitelt.

4. Ha a bank zöld utat ad a kölcsön felvételére, akkor elkészíti a szerződést. Ennek átolvasására a jogszabály 7 napot biztosít, ezt mindenképpen meg kell várni, mielőtt aláírjuk a szerződést. Ha viszont ez letelt, akkor a hitelszerződést aláírásra kerül.

5. A bank akkor folyósítja a hitelösszeget, ha az alábbi feltételek teljesülnek:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Jelzálogjog földhivatalnál bejegyzésre kerül
  • Az ingatlanfedezetre vonatkozó lakásbiztosítás hitelnyújtó javára történő engedményeztetése


6. Folyósításra kerül a lakáshitel összege a kért számlára.

Emellett persze érdemes odafigyelni arra is, hogy lakásvásárláskor milyen határidőkben egyezünk meg az eladóval, a hitelfelvétel átfutási ideje miatt érdemes lehet legalább két-három hónapos fizetési határidőt kérnünk. Persze lényeges az is, hogy reális hitelcéllal forduljunk a bankhoz, ezért már a lakás kiválasztása előtt érdemes előzetes felmérést kérni a banktól, vagy egy hitelközvetítő segítségét kérni a megkapható hitelméretről.

Loading...

Címkék:
hitel, lakáshitel, hitelnet,