A kutyának sem kell egyelőre a magáncsőd

Világgazdaság2015. szeptember 14. 08:30

Minimális az érdeklődés az adósok részéről a magáncsőd iránt. Az ügyfelek tájékozatlanok, a jogszabályok késve jelennek meg - írja a Világgazdaság.

Érdektelenség jellemzi a magáncsőd intézményét egyelőre az ügyfelek részéről. A szeptember 1-jén indított program iránt a nagybankok minimális érdeklődést tapasztaltak, a nagy hitelintézetekhez pedig az első két hétben egyetlen kitöltött nyomtatvány sem érkezett be.

Hogy az ügyfelek nem kapkodnak az újonnan jött lehetőség iránt, arra több magyarázat is van. Az egyik az, hogy a nehéz helyzetben lévő adósok egy részének kedvezőbb alternatíva lehet a Nemzeti Eszközkezelő, amelynek lehetőségeit most bővítették ki további tízezer ingatlannal.

A csődkérelmek benyújtását az is lassíthatja, hogy a kormány is késve jelenteti meg a részletszabályokat. A törvény már hatályba lépett, de például csak a múlt hét közepére tisztázódott az a fontos kérdés, hogy mekkora a méltányolható lakásigény, vagyis az az ingatlan, amelyet a csődfelügyelő nem adhat el a család feje fölül.

A lap felidézi, a bankszövetség 40 ezer potenciális magáncsődbe menekülő ügyféllel számol.

Címkék:
hitel, magáncsőd,