Kiderült, hogyan maradhatnak az adósok a lakásukban

Portfolio2015. szeptember 9. 21:31

Kiderült, mit ért a kormány méltányolható lakásigény alatt a magáncsődbe belépő adósok esetében. A mostani rendelet ezzel lényegében meghatározza, milyen feltételekkel kell rendelkeznie a lakásnak, hogy az adós benne maradhasson.

Méltányolható lakásigény alatt az alábbiakat érti a rendelet:

  • 1 személyes háztartás esetében legfeljebb 1 lakószoba,
  • 2 személy esetén legfeljebb 2 lakószoba,
  • 3 személy esetén legfeljebb 2+egy 0,5 lakószoba,
  • 4 személy esetén legfeljebb 2+ két 0,5 lakószoba.

Minden további személy esetén fél lakószobával nő a méltányolható lakásigény mértéke, de az öt lakószobát nem haladhatja meg. Ha a lakásban a nappali, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos alapterületük meghaladja az ötven négyzetmétert, azt két lakószobaként kell figyelembe venni.

A méltányolható lakóingatlan forgalmi értékét az alábbi táblázat tartalmazza. Az összegek lakóház esetében a telekárat is tartalmazzák. A meghatározott forgalmi értéktől 5 százalékkal felfelé eltérést kezdeményezhet az adós, "ha azt igazolt, kivételes méltánylást igénylő egyéni vagy családi körülményei vagy a településrész sajátosságai indokolják".

Aki a méltányolható lakásigénynél nagyobb lakásban lakik, ugyanakkor a magáncsőd keretében zajló adósságrendezéshez szükség van ennek értékesítésére, kisebb lakásba költözéssel felelhet meg a most megismert szabályoknak.

Címkék:
hitel, lakás, magáncsőd,