Csányi szerint is elég lenne 5 nagybank Magyarországon

Portfolio2015. szeptember 3. 19:02

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) vándorgyűlésén Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy milyen lehet hamarosan a hitelezés Magyarországon. A bankvezér szerint öt magyar nagybank is elég lenne az igények kiszolgálására.

Csányi Sándor többek között az alábbiakról beszélt az MKT Közgazdász-vándorgyűlésén tartott csütörtöki előadásában:

  • Emelkednek az ingatlan-tranzakciók és nőtt az irodák kihasználtsága, de messze vagyunk attól az állapotból, hogy a normálisnak tekinthető évi 30-40 ezer lakásszám megépüljön. Ennek oka egyrészt a magas adóterhelés (27 százalékos áfa) és az, hogy csak kevés helyen indult meg a lakásár-emelkedés.
  • Számos tényező támogatja a hitelezés növekedését: az alacsony kamatkörnyezet (ma forintban lehet nagyjából olyan hitelköltséggel hitelt felvenni, mint régen devizában). A sokak által magasnak tekintett hiteldíjakat ugyanakkor a körülmények határozzák meg: magasak a hitelezési veszteségek és nem működik rendesen a jelzálogfedezet-érvényesítés.
  • A banki elszámolások keretében közel 800 milliárd forintot engedtek el a bankok és további 100 milliárdot kaptak a lezárt hitellel rendelkezők.
  • A lakossági hitelezésben eljött a fordulat, és 2016-ban már elérheti a 7 százalékot a lakossági hitelállomány növekedése.
  • Öt nagybank bőven elég lenne a magyar gazdaság igényeinek kiszolgálására. A koncentrációt leginkább a teljes bevételi szint és a költségek mérlegfőösszeg-arányos alakulása befolyásolja.
Címkék:
hitel, csányi,