Kiszámoltuk: ennyivel csökken az autóhitelesek törlesztője

Pénzcentrum2015. augusztus 26. 11:32

A jelzáloghitelekhez hasonlóan az autóhiteleket és a személyi kölcsönöket is forintosítani fogják. A bejelentés óta minden adós azt számolgatja, hogy mennyivel csökken majd a törlesztőrészlete. A Pénzcentrum kiszámolta, hogy mennyit spórolhatnak havonta az adósok.

Még idén megkezdődik a nem jelzálog alapú devizahitelek forintosítása, Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter múlt hét szerdai bejelentése szerint. Elsősorban

  • autóhiteleket és
  • személyi kölcsönöket váltanak most át.

A folyamatból kimaradnak

  • a hitelkártya tartozások,
  • folyószámlahitelek és
  • a vállalkozói kölcsönök is.


A mostani forintosítás során 229 ezer szerződés érintett, ráadásul az intézkedés kiterjed majd a már nem élő szerződésekre, vagyis a követeléskezelőknél lévő devizatartozásokat is átváltják. Egyébként nagyjából 305 milliárd forint hiteltartozás érintett a mostani forintosításban.

Így váltják át a kölcsönöket

A forintosítás legfőbb kérdése, hogy milyen árfolyamon történhet meg az átváltás. Elméletileg kedvezményes árfolyamról nincsen szó, de a helyzet nem ilyen egyértelmű, mutatjuk, miért.

Ugyan 287,2 forintos svájci frank, és 309,2 forintos euró árfolyamon váltják át a kölcsönöket, viszont a svájci frank árfolyamának és a piaci árfolyam különbözetét a bankok és az állam fele-fele arányban átvállalják.

Így a tényleges átváltás 256,6 forintos svájci frank és 309,2 forintos euró szinten történhet meg, viszont a kedvezménynek köszönhető különbözet jóváírása várhatóan csak pár hónappal az átváltás után várható.

A kedvezményre egyébként a Nemzetgazdasági minisztérium Magyar Bankszövetséggel kötött megállapodása a garancia.

Nem lesz kötelező az átváltás

Lényeges különbség a jelzáloghitelek átváltásához képest, hogy most nem lesz kötelező jellegű a forintosítás. Az elszámolási értesítőket a bankok december 15-től kezdik postázni, és az ügyfeleknek 30 napjuk lesz arra, hogy válaszlevélben elutasítsák a bank ajánlatát. Ha ezt elmulasztanák, akkor a szerződés automatikusan átváltásra kerül. Az értesítők egyébként a jelzáloghitelesek leveléhez lesznek hasonlók, vagyis tartalmazni fogják a tartozás méretét, az új kamatlábat és az új törlesztőrészletet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nem élő szerződések is forintosításra kerülnek, így a követeléskezelőknél lévő kölcsönöket is átváltják, ha ez eddig még nem történt volna meg.

A nem jelzáloghitelek körében egyébként 54 százalék a devizahitelek aránya, ez a forintosításnak köszönhetően 3 százalékra csökkenhet majd a Nemzetgazdasági minisztérium számításai szerint. Emellett a mostani forintosításban érintettek várhatóan 5 százaléka választhatja a devizahitelben maradást nyilatkozta korábban Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Mennyivel csökkenhet a törlesztőrészlet?

Az elszámolással ellentétben itt jóval egyszerűbb kiszámolni, hogy mekkora törlesztőrészlet-csökkenésre számíthatnak az ügyfelek, ugyanis ez az árfolyamkedvezmény mértékével egyezik meg.

Így a havi fizetendő 10-11 százalékkal csökkenhet a forintosításnak köszönhetően.

Címkék:
hitel, devizahitel, forintosítás,