Hol igényeljünk CSOK-ot? Mutatjuk, hogy válassz bankot

Pénzcentrum2015. augusztus 14. 15:00

A CSOK segítségével könnyebben juthatnak lakáshoz a gyermekes családok, de mennyibe kerül, míg az ingyenmilliókhoz jutunk? A Pénzcentrum mutatja, hogyan fizethetsz kevesebbet az igénylésért.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) sok magyar családnak könnyebbé teheti a lakáshoz jutást, ráadásul az is előfordulhat, hogy a támogatásnak köszönhetően még hitelt sem kell felvenniük. De ilyenkor kihez kell fordulnia a fészekrakóknak?

Itt kérhetjük a CSOK-ot

A CSOK igénylését minden esetben a banknál lehet benyújtani, de nem minden banknál kérhetjük a támogatást. Azoknál a hitelintézeteknél igényelhető a CSOK, melyek a támogatás nyújtására vonatkozóan a lakásgazdálkodásért és lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a Magyar Államkincstárral erre szerződésük van.

Amennyiben a kívánt lakáscél megvalósításához kölcsönre is szükségünk van, akkor a CSOK-ot annál a hitelintézetnél érdemes igényelni, ahol a lakáshitelt is felvesszük. Ha hitel nélkül is meg tudjuk valósítani az otthonteremtést, akkor célszerű a számlavezető bankunkat választani, ha foglalkozik CSOK nyújtásával

- tanácsolta a Pénzcentrum olvasóinak Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

A bankok között egyébként különbség abban lehet, hogy van, amely nemcsak a CSOK-ot, hanem a megelőlegező CSOK-ot is önerőként veszi figyelembe. Aki viszonylag kisebb arányú önerővel rendelkezik és nincsen gyermeke, annak ebből a szempontból nem mindegy a bankválasztás.

A költségek tekintetében viszont egységes szabályok szerint járnak el a hitelintézetek. Az igénylőtől a CSOK-ra való jogosultság elbírálásért a kedvezmény 1,5 százaléka, de legfeljebb 30 ezer forint bírálati díjat kérhetnek, ez azonban nem tartalmazza az értékbecslés, illetve a helyszíni szemle díját.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ha viszont a CSOK mellé lakáshitelt is felveszünk, akkor a bank nem számíthat fel díjat a kedvezmény igényléséért.

Túl sok a CSOK?

Előfordulhat, hogy kevesebb pénzre van szükségünk, mint az igényelhető maximum kedvezmény. Ilyenkor a lakásvásárlás során a teljes vételárat le kell fednie az önerő, a CSOK és az esetleges hitel összegének.

Ha a lakásvásárlás önerőből és CSOK-ból megvalósítható, akkor érdemes az igénylő által maximálisan igénybe vehető támogatást kihasználni és inkább a saját erőt csökkenteni.

Amennyiben az igénylőnek volt 5 éven belül eladott lakása, s ebből kifolyólag továbbforgatási kötelezettsége van, s így az önerő és a CSOK összege meghaladná a vételárat, akkor nem tudja igénybe venni a támogatás teljes összegét.

Ha például a vételár 10 millió forint, a CSOK összege: 2 millió forint, akkor a korábbi lakáseladásból kötelezően továbbforgatandó összeg: 8,5 millió forint. Ebben az esetben 1,5 millió forint összegű CSOK igénybevételére jogosult a támogatott személy.

Címkék:
hitel, lakáshitel, csok, hitelnet,