Hamarosan 3,5 millió forinthiteles várhatja a levelét

MTI2015. július 28. 15:31

Augusztus 1. és szeptember 30. között történnek meg a forinthitelesekkel és a kölcsönüket ténylegesen devizában törlesztőkkel szembeni banki elszámolások - erről Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője beszélt az M1 televítióban kedd reggel.

Mintegy 3,5 millió, elszámolási kötelezettséggel érintett forint- és 16 900 ténylegesen devizában törlesztett hitelszerződés van. Ezek jellemzően kisebb összegű hitelek, például rövid futamidejű gyorskölcsön szerződések, személyi kölcsönök, áruhitelek, amelyek kevesebb ügyfelet érintenek.

Ezeknél a hitelszerződéseknél kisebbek lesznek a visszafizetendő összegek is, mivel - szemben a devizaalapú hitelekkel - itt nincs árfolyamrés elszámolás, csupán a tisztességtelenül megemelt kamatot, díjat, költségeket fizetik vissza a bankok.

Binder István elmondta, hogy néhány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által indított közérdekű per még folyamatban van ezekkel a hitelszerződésekkel kapcsolatban, így ezekben az esetekben a szeptember végi határidőhöz képest későbbre csúszhat az elszámolás.

Hangsúlyozta azonban, hogy "mindenki a pénzéhez jut".

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, forinthitel,