Kisebb összegnél is megéri személyi kölcsönben gondolkozni

Pénzcentrum2015. július 22. 14:32

A legtöbbünk életében vannak olyan helyzetek, amikor egy váratlan kiadás miatt hirtelen pénzre van szükségünk. Ez könnyen nehéz helyzetbe hozhat, ha nincs megtakarított pénzünk. Ezekben a helyzetekben jelenthet megoldást a személyi kölcsön. Fontos persze, hogy a kisebb összegű kölcsönt is okosan, tudatosan, nagy körültekintéssel vegyük fel. Mutatjuk, mennyibe kerül most személyi kölcsönt felvenni.

Sokan idegenkednek a személyi kölcsöntől, pedig bőven van olyan élethelyzet, amikor gyorsan és egyszerűen kisegítheti a családot. Az sem mellékes, hogy akár már néhány százezer forint személyi kölcsönt is felvehetünk egyszerűbb, meglehetősen kedvező feltételek mellett.

A piacon található személyi kölcsönök között már valamivel 10 százalék feletti kamattal is találhatunk ajánlatokat, de 15 százalék alatti kamattal alapvetően már kedvező, versenyképes ajánlatokról beszélhetünk. Fontos persze az is, hogy körültekintően vegyük fel a személyi kölcsönt, kérdezzünk rá a részletekre, a törlesztés pontos menetére - és azzal is legyünk tisztában, mi történik, ha megcsúszunk a törlesztőrészlettel.

A legtöbb banknál a személyi kölcsön szabad felhasználású, azaz az egy összegben felvett pénzt gyakorlatilag bármire elkölthetjük. A nyári időszakban sok olyan kiadás van, amire jól jöhet: sokan keresik a kisebb összegű kölcsönöket például nyaraláshoz, vagy háztartási gép cseréjéhez. Nem véletlenül: a személyi kölcsönök ugyanis legtöbb esetben bármilyen céllal felhasználhatók. Ezért nyújtanak segítséget bármilyen váratlan helyzetben, ha megszorul a család.

Figyeljünk a részletekre!

Érdemes alaposan elolvasni a hitel felvételének feltételeit: sok személyi kölcsön kínál első látásra rendkívül kedvező kamatokat: fontos azonban, hogy hasonlítsuk össze a különböző bankok által kínált konstrukciók jellemzőit: a kamat mellett a THM-et, és kérdezzünk rá az egyéb felmerülő költségekre, vagy akár az előtörlesztésre is.

Hitelfelvétel előtt gondoljuk át alaposan, mekkora törlesztőrészletet, mennyi ideig tudunk vállalni. Tanulmányozzuk át a személyi kölcsön Általános Szerződési Feltételeit/Üzletszabályzatát. Minden esetben olvassuk el a szerződéses dokumentumokat, mielőtt aláírnánk azokat!


Kisebb összegű kölcsönöket felhasználhatunk például akkor, ha meghibásodik valami az autón, amit meg kell javíttatni, ha elromlik a mosógép, a hűtő, és újat kell venni. Ha a gyerekünknek fogszabályzó kell, de nem akarjuk az SZTK-ba vinni, vagy csak épp olyan helyzetbe kerül a család, amikor sürgős anyagi segítségre van szükség.

A kisebb összegű személyi kölcsönök az alacsonyabb jövedelműeknek is megfelelőek arra, hogy egy-egy hirtelen helyzetben kisegítsék őket szorult helyzetükből. Ha a hitelösszeg alacsony, nem kell magas fizetésünknek lennie ahhoz, hogy a kölcsönt megkapjuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az igénylés feltételei eltérőek az egyes hitelintézeteknél, de általában meghatároznak egy minimum és egy maximum életkort (25, illetve 70 év), az igénylő nem szerepelhet a hivatalos adóslistán, és szükség van hozzá állandó jövedelemre.

Milyen kölcsönt érdemes ilyenkor felvenni?

Az alacsonyabb összegű kölcsönöknek általában magasabbak a teljes hiteldíj mutatói (THM), mint a magasabb összegű hiteleknek. Ennek ellenére ilyen, kisebb hitelt is megéri felvenni, ugyanis a jelenlegi kamatok annyira alacsonyak, hogy még a fix költségek is alig emelik a hitelünk után visszafizetett összeget.

A Pénzcentrum 200 ezer forintos, 3 év alatt visszafizetett kölcsönre készített számításokat, a kiszámíthatóság miatt ezúttal (egy kivétellel) csak a fix kamatozású termékeket vettük figyelembe. A kalkulációnkhoz a BankRáció.hu oldalát használtuk.

Loading...

A számítások alapján azt láthatjuk, hogy az első három helyezett között alig vannak különbségek, mind a törlesztőrészletben, mind a visszafizetendő összegben csak kisebb eltéréseket láthatunk. Emiatt ezeknél a fiók elérhetősége dönthet, igaz, ebben a Posta jelentősen megelőzi a versenytársakat, hiszen 345 postahivatalban elérhetők a termékek. A Sberbank termékénél ki kell emelni, hogy a többivel ellentétben nem fixált törlesztőrészletű, így a későbbiekben a havi fizetendő megugrása sem kizárt.

A hitel teljes költségét (azaz, hogy menniyvel többet fizetünk vissza, mint amennyit felvettünk) is érdemes összehasonlítani, itt azt láthatjuk, hogy a legjobb és a legrosszabb ajánlat között közel kétszeres különbség van.

Címkék:
hitel, személyi kölcsön,