Így készül fel az állam a családi csődvédelem bevezetésére

MTI2015. július 17. 08:35

Készül az állam a családi csődvédelemre, a feladatok ellátásához megkezdődött a létszámbővítés a kormányhivataloknál és megindult a szükséges nyilvántartások kialakítása, a formanyomtatványok hamarosan elkészülnek - írta pénteki számában a Napi Gazdaság.

Szeptember elsején lép életbe a természetes személyek adósságrendezéséről szóló jogszabály, ennek bevezetése számos feladatot ró az állam különféle szervezeteire, az előkészületek, a szükséges egyeztetések már zajlanak.

Elsőként azok kezdeményezhetik csődvédelmüket, akik ügyében - bankkölcsönük miatt - lakásuk elárverezése is felmerült.


A legfontosabb lépés azon szervezeti egységek elindítása, amelyek a tartozással küzdő személyeken segítenek majd. A Családi Csődvédelmi Szolgálat helyi szakembereit a kormányhivataloknál érhetik el szeptembertől az ügyfelek, az adósságrendezési folyamat központi, országos felügyeletét pedig az Igazságügyi Hivatal látja el.

A szaktárca tájékoztatása szerint a szakemberek képzését két lépcsőben szervezik, először egyebek mellett a hitelezői igények besorolásához, a bírósági döntés előkészítéséhez szükséges ismereteket okítják, az ősz folyamán pedig újabb szakmai kurzusokat tarthatnak.

 

Címkék:
hitel, magáncsőd, családi csődvédelem, családi csődvédelmi szolgálat,