Ki nem találod, milyen lakásokra költik az ajándékmilliókat a magyarok

Pénzcentrum2015. július 12. 07:00

Július elseje óta igényelhető a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, és már az első két napon 40 ezer támogatási kérelem érkezett be. A Pénzcentrum utánajárt, hogy milyen lakásokat veszünk a támogatás segítségével, és milyen hiteleket részesítünk előnyben.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) sok magyar családnak megkönnyíti a lakásvásárlást, azonban a legtöbbünknek muszáj hitelt felvennie ahhoz, hogy megvehesse álmai otthonát. Utánajártunk, melyik ingatlanok népszerűek a támogatást igénylők körében, és milyen hitelt választanak a CSOK-ot igénylő családok.

Ilyen hiteleket veszünk fel a CSOK-kal

Mindent összevetve nincsen lényeges különbség a kamattámogatott és piaci lakáshitelek között, közel azonos törlesztő részlet mellett igényelhetők.

Ügyfeleink körében talán éppen amiatt népszerűbbek a piaci lakáshitelek, mert ezek igényléséhez nem szükséges TB jogviszony igazolás vagy NAV köztartozás-mentes igazolás - aminek mind költsége is van - tehát kevesebb dokumentációt kell beszerezni a hitelkérelem benyújtásához

- monda el Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

A népszerűség emellett annak is köszönhető, hogy ezek a hitelek is igényelhetők 5 évig (vagy akár hosszabb ideig) fix kamattal, s mint ismeretes a támogatott hiteleknél a kamattámogatás is az első 5 évben jár. Emiatt a kamattámogatás a kamatfixáláshoz hasonlóan védhet meg a törlesztőrészlet megugrásától. Akik a piaci kamatozású lakáshitel mellett döntenek, azok jobbára a hosszabb (3 és 5 éves) kamatperiódust választják, de elmondhatjuk, hogy sokan kérnek ajánlatot a 10-15 évig fix törlesztésű konstrukcióra is.

Melyik banknál igényeljük a CSOK mellé a hitelt?

Meghatározó kérdés ebben a témában az, hogy a CSOK-ot önerőként veszik-e figyelembe a bankok vagy sem. Van olyan hitelintézet, amely az ingatlanok maximális, 80 százalékos terhelhetőségébe beleszámítja a CSOK összegét és vannak olyanok, amelyek nem. Az ügyfelek azokat a bankokat részesítik előnyben, ahol nem számít tehernek a CSOK: ilyenek például K&H, az UniCredit, az Erste és az OTP.

Ilyen lakásokat veszünk

Eddigi rövid tapasztalataink alapján az érdeklődők között főként a lakótelepi társasházi lakást és a kisebb értékű vidéki családi házat vásárlók vannak nagyobb számban

 - mondta Fitos Szilárd. A lakótelepi lakások ára Budapesten átlagban 12-18 millió forint, vidéki városokban 5-8 millió forint. Ennek megfelelően az ügyfelek részéről a hiteligény a fővárosban jellemzően 10-12 millió forint, a városokban 4-6 millió forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Problémát okoz, hogy a vidéki családi házaknál, hogy a kiszemelt ingatlanok alacsony értékük miatt (2-3 millió) nem fogadhatók el hitelfedezetként a bankoknál. Hitel nélkül, önerő hiányában pedig a CSOK önmagában kevés a vételár kifizetéséhez.

Bővítés miatt is sokan igényelnek CSOK-ot, azonban több esetben nem teljesül a jogosultság feltétele:

  • A CSOK csak abban az esetben igényelhető, ha a kérelem benyújtása előtt a munkálatokat még nem kezdték el.
  • A már meglévő épületrészt szeretnének átalakítani szobává, amire szintén nem adható a támogatás.

Mivel bővítésnél a CSOK összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének felét, (vagyis a költségvetés 35 százalékánál nem lehet több a CSOK), a hiányzó összeget önerőből vagy hitelből kell pótolni. Ezekben az esetekben a hiteligény általánosan 2-3 millió forint.

 

Címkék:
hitel, csok fhb, csok,