Beszólt az MNB a Lombardnak

Pénzcentrum/Portfolio2015. július 10. 19:02

Az MNB írásban szólította fel a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.-t, hogy azonnal módosítsa a Kúria-perben érintett időszakot követő, így a ma is hatályos üzletszabályzatai valamennyi olyan szerződési feltételét, amelyeket a legfőbb bírói testület a napokban - korábbi üzletszabályzatokra vonatkozóan - tisztességtelennek nyilvánított - derül ki az MNB közleményéből.

Az MNB ma felszólította a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.-t, hogy a Kúria egy, a napokban született ítéletében foglaltaknak megfelelően haladéktalanul módosítsa a perben érintett időszakot követő valamennyi - például jelenleg hatályos - üzletszabályzatát, s e folyamatról 2015. július 14-ig tájékoztassa a jegybankot.

A Kúria a napokban egy közérdekű perben elutasította az alperes Lombard felülvizsgálati kérelmét, így a pénzügyi vállalkozás korábbi (2009. augusztus 1-je előtt hatályban lévő) üzletszabályzatainak számos szerződési feltételét tisztességtelennek és ezért érvénytelennek mondta ki. A bírósági döntés hatálya minden - akár már lezárt szerződésű - olyan fogyasztóra kiterjed, aki ezen szerződési feltételekkel kötött finanszírozási szerződést a pénzügyi vállalkozással.

Az MNB a bírósági döntés tükrében elvárja a Lombardtól, hogy ne csupán a közérdekű perekben érintett - már nem hatályos - üzletszabályoknál ne alkalmazza a tisztességtelennek minősített szerződési feltételeket, hanem valamennyi, a per tárgyát egyébként nem képező üzletszabályzatát is haladéktalanul módosítsa. Ennek célja, hogy ezekből is kikerüljenek a perekben érvénytelennek ítéltekkel azonos, vagy tartalmilag megegyező, ám szövegezésében kisebb eltérést mutató szerződési feltételek.

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a pénzügyi vállalkozás ezen intézkedésének nyomon követésére.

Címkék:
hitel, mnb, lombard,