Saját nyaralót szeretnél? Ezeket a kedvezményeket bukhatod

Pénzcentrum2015. június 29. 16:50

Itt a nyár és sokan azon gondolkoznak, hogy az idei nyaralást már saját nyaralójukban töltsék a drága hotelek helyett. Ehhez azonban a legtöbbünknek hitelre van szüksége. Milyen feltételekkel kaphatunk kölcsönt nyaralóvásárlásra, és miben különbözik ez a lakásvásárlástól?

A nyár beköszöntével sokan áhítoznak nyaralóra a magyar tavak, folyóvizek mentén, ahol a szorgos hétköznapok után hűsölhetnek. Milyen szabályok vonatkoznak a nyaralóvásárlásra és az ezzel kapcsolatos hitelfelvételre?

Nem akármilyen kölcsönt vehetünk fel

Míg lakóingatlan vásárlásához állami kamattámogatású és piaci kamatozású lakáshitel egyaránt igénybe vehető, addig nyaraló vásárlásához kizárólag piaci kamatozású lakáshitelt vehetünk fel. Ha valaki nyaraló vásárlásához igényel piaci kamatozású lakáshitelt, akkor ugyanazon feltételeknek kell megfelelnie, mintha lakásvásárláshoz igényelné

 - mondta el kérdésünkre Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a maximális finanszírozási arány (az igénylő jövedelmi helyzetétől függően) a nyaraló forgalmi értékének 80 százaléka lehet. Ahhoz, hogy fedezetként elfogadható legyen, az üdülő hitelbiztosítéki értékének el kell érni legalább a 3 millió forintot, vagyis hozzávetőlegesen minimum 4 millió forint forgalmi értékűnek kell lennie. Ha ezt az értéket nem éri el az ingatlan, akkor szabad felhasználású jelzáloghitelből vehetjük meg a nyaralónkat.

Az ügyfél által fizetendő kamat mértékét, a maximális finanszírozási arányt, illetve járulékos költségeket tekintve tehát nincs különbség nyaraló-, illetve lakásvásárlásra felvett piaci kamatozású kölcsön között

- tette hozzá Fitos Szilárd.

Mi számít nyaralónak?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A földhivatalnál nyaralóként, üdülőként nyilvántartott ingatlanok számítanak nyaralónak (üdülőnek), így ezek után az ingatlanok után nem élhetünk számos kedvezménnyel, amiket a lakásvásárlók megkaphatnak.

Ha ezekkel mégis élni szeretnénk, akkor érdemes lehet olyan helyen (településen) "nyaralót" venni, ahol lakóingatlannak minősülő üdülők közül válogathatunk (pl. Balaton egyes városai).

Ezeket a támogatásokat "bukhatjuk" nyaralóvásárláskor

Több olyan támogatási forma van, amit nem tudunk felhasználni, ha nyaralót veszünk, míg lakásvásárlás esetén ezek sokkal könnyebbé teszik a hitel visszafizetését:

  • Fent már említettük a kamattámogatott lakáshitelt, amely üdülő vásárlása esetén nem igényelhető.
  • Szintén nem kaphatunk CSOK-ot, ami egyszeri, akár több millió forintos támogatási lehetőséget biztosít a családosoknak lakásvásárlás esetén.
  • A lakástakarék pénztári szerződés kizárólag lakáscélra használható fel. Ha mégsem lakáscélra használjuk fel ezt az összeget, akkor elbukjuk a 30 százalékos állami támogatást, amit a befizetett megtakarítási összeg után kapunk.

 

Címkék:
hitel, lakáshitel, nyaraló,