A forinthitelesek is örülhetnek: sorra nyeri a pereket a jegybank

Pénzcentrum2015. június 29. 09:04

Eddig tizenegy közérdekű hitelperben hozott döntést a Fővárosi Törvényszék, a bíróság egy eset kivételével legalább részben igazat adott a pénzintézeteket beperlő jegybanknak - írja a Napi Gazdaság.

Lassacskán a végére jut a Fővárosi Törvényszék azoknak a közérdekű pereknek, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) indított egyes pénzügyi intézmények forint- és más hitelszerződései miatt. A jegybank azt igyekezett a bíróság előtt igazolni, hogy több hitelintézet 2010 novembere után tisztességtelen pontokat szerepeltetett általános szerződési feltételei között, így érvénytelennek tekintendők bizonyos egyoldalú kamat-, díj- és költségemelések.

Miért indultak a perek?

Amenniyben az MNB megnyeri a pereket, úgy az egyoldalú kamatemelés miatt a forinthiteleseknek is járhat vissza pénz a devizahitelesekhez hasonlóan.

A forinthitelek esetében azonban jóval kevesebb az érintett ügyfél, ráadásul az átlagos visszajáró összeg is jóval kisebb lehet az esetükben.

A forinthiteles elszámolási időszak augusztusban és szeptemberben lesz, ekkor kapják meg az érintett ügyfelek az értesítőjüket.

 

Címkék:
hitel, elszámolás,