Ezzel már 20 százalékos önerő sem kell a hitelhez

Portfolio2015. június 25. 12:01

Gyakorlatilag az önerőt csökkenti a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), ha valaki hitelből vesz lakást - tisztázta az MNB a sajtóban megjelent korábbi értelmezésekre reagálva. Ez azt jelenti, hogy egy 10 millió forintos lakás hitelből való megvásárlásához nagyjából 1 millió forint önerő is elég, ha 1 millió forintnyi CSOK-ot kapunk.

Egy gyakorlati példán szemléltetjük, mit is jelent az MNB állásfoglalása, miszerint a CSOK nem növeli egy lakásvásárlásnál a hitel nagyságát:

  • Egy kétgyermekes család venne egy 70 négyzetméteres lakást, 10 millió forint értékben,
  • A CSOK támogatás alapösszege (átlagos energetikai osztály mellett) 1 millió forint,
  • Egy 10 millió forintos lakás megvásárlásához legfeljebb 8 millió forintnyi hitelt lehet felvenni az 80%-os LTV-szabályozás (hitelfedezeti korlát) alapján, 2 millió forintnyi önerőre van szükség,
  • a CSOK azonban mivel nem számít bele a hitelösszegbe, csökkenti az önerőt, vagyis a gyakorlatban csak 1 millió forintnyi tényleges önerőre van szüksége a családnak.
  • Az egyes bankok azonban alkalmazhatnak ennél szigorúbb előírásokat is.
Így szól az MNB közleménye

A jövedelemarányos törlesztő részlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX.10.) MNB rendelet szerint az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthiteleknél a hitel elbíráláskori értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékát. Mivel az otthonteremtési kedvezmény vissza nem térítendő állami támogatás, ezért nem növeli a hitel nagyságát. A családok otthonteremtési kedvezményének összege tehát az MNB rendelet alapján nem számít bele a hitelösszegbe, és így nem is kell azt figyelembe venni a hitelfedezeti korlát kiszámításánál. Az egyes hitelintézetek azonban alkalmazhatnak ennél szigorúbb előírásokat is.

 

Címkék:
hitel, csok fhb, csok,