Kiderült, mennyivel csökkentek az árfolyamgátasok terhei

Magyar Hírlap2015. június 22. 09:34

A banki elszámolással elolvadt az árfolyamgátba belépett devizahitelesek gyűjtőszámlákon lévő tartozásának 92,2 százaléka, és megszűnt a gyűjtőszámlák több mint 85 százaléka. Annak, akinek a helyzete megengedi, érdemes ezután a rögzítettnél magasabb törlesztést vállalnia - írja a Magyar Hírlap.

A gyűjtőszámlákon lévő 32,75 milliárd forintból a banki elszámolások során 30,41 milliárd forintot írtak jóvá a pénzügyi intézmények - vagyis ennyivel csökkent a számlatulajdonosok tartozása -, így e számlákon mindössze 2,34 milliárd forint maradt

- mondta Kovács Erika, a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elnöke. Az elszámolás előtti 172 216 gyűjtőszámlahitel-szerződésből pedig mintegy 25 ezer él még, amelyeken átlagosan már csak 93 ezer forintnyi tartozás van a korábbi 190 ezer forint helyett.

Hogyan számoltak el a bankok az árfolyamgátasokkal?

Az árfolyamgátasok a jelzálog alapú devizahitelesek nagyjából egyharmadát tették ki, esetükben azonban az elszámolás sorrendje más volt.

  • Először a lejárt tartozásokat
  • Utána az gyűjtőszámlás tartozást
  • Végül a tőketartozást csökkentették

a bankok az árfolyamrögzített szerződéseknél. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
hitel, devizahitel, árfolyamgát, elszámolás,