Továbbra szemmel tartja a Lombardot a jegybank

MTI2015. június 19. 18:35

A jegybank elszámolási témavizsgálatban folyamatosan figyelemmel kísérte és kíséri a Lombard Lízing Zrt. tevékenységét, és határozottan fellép a jogsértések esetén - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A pénzügyi felügyelet 2013. júliusi határozatában állapította meg, hogy a Lombard Lízing deviza alapú gépjárműhiteleihez kapcsolódó casco díjakat jogsértő módon forint helyett devizában terhelte a fogyasztókra.

Az MNB az ügyben februárban jogerősen is pernyertes lett, a Lombard Lízing Zrt.-nek mintegy 380 millió forintot kell visszafizetnie ügyfeleinek.


A jegybank intézkedett a határozatában foglaltak érvényesítésének érdekében, kiemelt figyelmet fordítva a visszatérítés teljesítésének ellenőrzésére. A tájékoztatás szerint az MNB az elszámolás végrehajtásakor azonnal intézkedett azon deviza alapú hitelesek védelmében, akikkel szemben a Zrt. azért nem akarta elszámolási kötelezettségét teljesíteni, mert a valószínűsíthetően fogyasztói kölcsönökről azt állapította meg, hogy azok vállalkozói hitelek, illetve számos hitelszerződést utólag, egyoldalúan kívánt minősíteni - áll a közleményben.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, lombard,