Még mindig sokat fizethetnek a devizahitelesek

Portfolio2015. június 15. 19:36

A Portfolio becslése szerint átlagosan 6 százalékos kamatot fizet kezelési költséggel együtt egy átlagos ex-devizahiteles, akinek forintosították a jelzáloghitelét. Sokan biztosan azt gondolják, hogy az árfolyamkockázatok eltűnésének köszönhetően most már tényleg csak a meglévő tőketartozást kell visszafizetni, ez persze nem igaz a kamatok miatt.

Egy átlagosnak mondható annuitásos, 10 éves hátralévő futamidejű, 6 százalékos kamat plusz kezelési költséggel rendelkező, 5 millió forintos forintosított lakáshitelen mutatjuk a helyzetet. Ha nem változna a Bubor (budapesti bankközi kamatláb) és a kamatfelár, akkor a futamidő végéig 55 ezer forintos havi törlesztőrészletet fizetne az ügyfél. Persze a Bubor 3 havonta, a kamatfelár pedig 3,4 vagy 5 évente megváltozhat, ezért ez csak egy feltételezett szituáció a jelenlegi feltételek alapján.

Az első grafikon azt mutatja, hogy kezdetben az 55 ezer forintos törlesztőrészletnek csak az 55 százaléka (kb. 30 ezer forint) megy tőketörlesztésre, a maradék 45 százalék pedig kamattörlesztésre. Ez annuitásos hitel esetén normális, hiszen a kamatfizetés mindig az aktuális tőketartozás alapján a kamat plusz kezelési költség arányában történik.

Ezért állandó törlesztőrészlet mellett a kamat aránya csak fokozatosan csökken.


A második ábra azt is megmutatja, egy adott időpontig összesen mekkora törlesztést fizetett az ügyfél, és az mire ment. A hátralévő futamidő felénél, vagyis 5 év múlva ott fog tartani az ügyfél, hogy az addigi (forintosítás utáni!) törlesztésének a 64 százaléka ment csak tőketörlesztésre, 36 százaléka viszont kamattörlesztésre. A második 5 évben persze ennek épp az ellenkezője lesz igaz.

Összességében az 5 millió forint helyett 6,7 millió forintnyi törlesztőrészletet fog befizetni az adós, pedig (most már) nem devizahitelről van szó. Ebből 1,7 millió forint a kamat és a kezelési költség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás,