21 ezer devizahiteles még mindig hiába várja az elszámolást

Pénzcentrum2015. június 12. 16:02

Az MNB ma publikált határozatában 48,8 millió forint ismételt bírsággal sújtotta Banif Plus Bankot az elszámolási határidőre vonatkozó törvényi előírás megsértése miatt. A bank a korábbi jegybanki kötelezés ellenére sem küldött ki május végéig több tízezer elszámolási értesítőt. A pénzügyi intézményeknek a deviza alapú kölcsönöknél az elszámolást április végéig kellett postára adniuk a fogyasztók részére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálta a Banif Plus Bankkal kapcsolatos korábbi határozatában foglaltak teljesítését.

A jegybank megállapította, hogy a bank több mint 21 300 szerződés esetében - korábbi kötelezése ellenére - 2015. május végéig sem tett eleget elszámolási kötelezettségének, korlátozva ezzel a fogyasztókat jövőbeni anyagi lehetőségeik áttekintésében és tervezésében.


Mint ismeretes, az MNB május 11-én közzétett határozatában azt állapította meg, hogy a Banif Plus Bank Zrt. az április végi törvényi határidőig több mint 35 500 darab szerződése kapcsán mulasztotta el megküldeni az elszámolásokat a fogyasztóknak. A jogszabálysértés miatt a jegybank kötelezte a Banif Plus Bankot, hogy elszámolási kötelezettségének haladéktalanul tegyen eleget, és 18 millió forint bírságot is kiszabott.

Az MNB most publikált határozatában ismételten kötelezte a Banif Plus Bankot arra, hogy haladéktalanul küldje meg az elszámolásokat a fogyasztóknak, emellett további 48,8 millió forintos bírsággal sújtotta az intézményt.

 A bírság összegének meghatározásánál a jegybank figyelembe vette a jogsértő állapot tartamát, a késedelem mértékét, illetve az érintett fogyasztói kör nagyságát is. Az elszámolások megküldésére várhatóan 2015. június végéig kerülhet sor a pénzügyi intézmény esetében.

Az MNB az elszámolás maradéktalan végrehajtása érdekében 2015 februárja óta valamennyi érintett pénzügyi intézményre kiterjedő témavizsgálatot folytat. Ennek során kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói tájékoztatás megfelelőségére, így további pénzügyi intézményeknél is vizsgálta, hogy történt-e mulasztás az elszámolások megküldésével összefüggésben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás,