Csökken a kamatadó: ennyit nyerhetsz vele

Portfolio2015. június 9. 15:30

Június végén fogadhatja el a parlament a jövő évi adócsomagot, amelynek részeként a 2006 szeptemberében bevezetett kamatadó kulcsa a személyi jövedelemadóéval együtt az eddigi 16 százalékról 15 százalékra módosul. A tartós befektetési számlák esetében igénybe vehető adókedvezmény ezzel együtt csökken, ennek szabályai ugyanis nem változnak.

Az eddigi 16 százalékról 15 százalékra csökkenő kamatadó azokra a kamatjövedelmekre vonatkozik majd, amelyeket 2016. január 1-je utáni időszakból realizál az ügyfél, vagyis:

egy most lekötött egyéves bankbetét december 31-éig realizált időarányos kamatrésze után még 16 százalékos kamatadót és 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást, január 1-jétől realizált időarányos kamatrésze után viszont már 15 százalékos kamatadót és 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell majd a banknak levonnia.

A kamatadó csökkentése persze nemcsak a bankbetéteket, hanem más befektetéseket is érint, hiszen kamatjövedelemnek minősül a:

  • lekötött és látra szóló betétek kamata,
  • befektetési jegyek hozama,
  • kötvények, köztük államkötvények, kincstárjegyek magánszemélyek számára kifizetett kamata,
  • az életbiztosítások kockázati célon felül fizetett díjainak hozama.

A kamatadót forrásadóként a kifizető vonja le, a magánszemély jövedelemadó-bevallásában nem kell külön feltüntetni.

Ami a tartós befektetési számlák szabályozását illeti, ez az adócsomag alapján nem változik, vagyis a befizetés naptári évét követő legalább 3 naptári év hozama után továbbra is 10 százalékos, 5 évi tartás után pedig 0 százalékos kamatadót kell fizetni. Esetükben tehát nem az adófizetési kötelezettség, hanem kamatadó-kedvezmény mértéke csökken 1 százalékponttal.

Végezetül az alábbi táblázatban mutatjuk, mennyit nyer egy befektető a kamatadó csökkenésével, ha 2 százalékos kamatozású bankbetétbe, illetve ha 3 százalékot kamatozó kincstárjegybe fekteti a pénzét 1 évre. Figyelembe véve, hogy előbbi esetében kell, utóbbi esetében viszont törvény szerint nem kell 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni, az alábbit kapjuk:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

az 1 millió forintot 2 százalékos bankbetétbe fektető ügyfél 199-200 forintot, a 3 százalékos kincstárjegybe fektető ügyfél pedig 299-300 forintot spórol meg a kamatadó 1 százalékpontos csökkentésével egy év alatt.

 

Címkék:
hitel, adókedvezmény, kamatadó,