Magánnyomozók figyelhetik a családokat, ha jön a magáncsőd

Pénzcentrum2015. június 1. 05:51

Néhány napja kiderültek a magáncsőd intézményének részletei, a szakmai egyeztetések után benyújtották a törvényjavaslatot az országgyűlésnek. Mennyire elégedett a szakma a rendszerrel, és mik lehetnek a buktatók a csődvédelmet kérő családoknak?

Múlt héten nyújtották be a magáncsődről szóló törvénytervezetet a parlamentnek, ezért a Pénzcentrum megkérdezte Felfalusi Pétert, az Intrum Justitia követeléskezelő cég ügyvezető igazgatóját, aki a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók (MAKISZ) elnöke is egyben, hogy mit gondol a szakma a tervezetről.

Hogyan születhet meg a törvény?

Ideje volt annak, hogy magáncsőd-törvény szülessen

 - mondta el Felfalusi Péter. Elmondása szerint az ilyen nagymértékű tervezeteket jobb "békeidőben" megvalósítani, mégis, erre most nagy szükség volt. A devizahitelek miatt ugyanis sok magyar család lakhatása került veszélybe, a jegybanki kimutatások szerint 180 ezer problémás jelzáloghitelről beszélhetünk. Ezek közül nagyjából 30-40 ezer esetben jelenthet majd megoldást a magáncsőd.

A kormánnyal kötött EBRD (európai fejlesztési bank) megállapodás alapján ilyen tervezeteknél a minisztériumnak egyeztetéseket kell folytatnia a bankszövetséggel. Emiatt a most napvilágra került tervezet nem túl szigorú, korrekt eljárás lehet. Az egyébként nem volt célja a magáncsődnek, hogy minden adós problémáját megoldja, mivel ez az ügyfelek felelőtlen hitelfelvételéhez és a túl nagy adósságleírás a bankok csődjéhez vezethetne.

A tervezet elsődleges célja az volt, hogy azokon a magyar családokon segítsen, amelyek adósságspirálba kerültek. Ehhez azonban fontos, hogy az adós együttműködjön a hitelezőkkel és a csődbiztossal.

Ha ugyanis az adós eltitkolja az adósságot vagy valamilyen jövedelmét, akkor a magáncsőd védelme megszüntetésre kerül, és újra megkezdődnek az eljárások az adósság behajtására.

Ez a magáncsőd teljes időtartama alatt megtörténhet.

Ez nem az a rendszer, ahol megéri trükközni

- teszi hozzá a MAKISZ elnöke.

A magánnyomozói szakma felvirágzását is hozhatja a tervezet

 - tette hozzá a szakértő. Ennek oka, hogy lehet olyan érdekelt hitelező, aki elégedetlen az adóssal kötött megállapodással, így mindent megtenne azért, hogy felmondják a megállapodást és újrainduljon a végrehajtás.

Lényeges, hogy a minimális lakhatási igényeket a bíróság mondhatja ki, így azokat a családokat, amelyeknek az indokoltnál nagyobb lakásuk van, kötelezhetik arra, hogy kisebbre cseréljék otthonukat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magáncsőd nem mentőcsomag, hanem kiút az eladósodott családoknak az adósságrendezéshez, egyfajta lehetőség

- véli Felfalusi.

Három lépcsős folyamatról van szó

A magáncsőd intézménye három lépcsős folyamat, de a felek érdeke, hogy minél előbb megszülethessen a megállapodás:

  • Az első lépcsőben a hitelezők és az adós csődbiztos bevonása nélkül próbálnak egyezségre jutni. Az adósnak ebben az esetben fontos lehet ezen a szinten megállapodni, ha fekete vagy szürke jövedelme van, mivel, ha erről tudomást szerez a csődbiztos, akkor akár büntetőjogi felelősségre vonás is lehet a vége.
  • A második lépcsőben harmadik félként a csődbiztos csatlakozik a felekhez, az ő segítségükkel próbálnak egyezségre jutni.
  • A harmadik lépcsőben a bíróság dönt arról, hogyan kell rendezni az adósságot.
A Habitat for Humanity (Habitat) lakhatási szegénység ellen küzdő szervezet keddi közleményében üdvözölte a magáncsőd bevezetését, azonban szerintük enyhíteni kellene a belépési és a vagyoni feltételeken. Emellett azt is nehezményezi, hogy idén csak a jelzáloghiteles adósok élhetnek a magáncsőddel, szerintük már idén elérhetővé kellene ezt tenni minden adósnak.

A közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy a magáncsőd nem old meg minden problémát, további adósságrendezési lehetőségeket kellene biztosítani a tehetetlen adósoknak.

Ők igényelhetik a magáncsődöt, erre számíthatnak

 

  • 5 éves a magáncsőd időtartama
  • A fedezeti vagyon 100 és 200 százaléka közötti a tartozás
  • A tartozás 2 és 60 millió forint közé esik
  • Legalább félmillió forint a 90 napja lejárt tartozás
  • Az adósnak minden bevételt és adósságot be kell vallania

 

Címkék:
hitel, magáncsőd, családi csődvédelem, felfalusi péter, adósságspirál,