Elszabadulhatnak a forintosított hitelek kamatai, de van megoldás

Magyar Hírlap2015. június 1. 10:36

Vonnák Balázs, a jegybank tisztségviselője interjúban fejtette ki a véleményét a devizahitelek kiváltásáról. Szerinte az alapkamat későbbi magasabb stabil szintje miatt megnőhetnek a kamatterhek, de ez ellen lehet védekezni - írja a Magyar Hírlap.

A bankok kínálati versenye alapján akár jelentős is lehet majd a hitelkiváltók aránya

 - jelentette ki Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatói tanácsadója.  Arról, hogy kiknek lehet jó a hitelkiváltás, a következőt mondta:

Azok az ügyfelek, akiknél korábban is voltak fizetési problémák (ők az elszámolás előtt az állomány mintegy 25 százalékát tették ki), vagy akiknél a fedezet értéke meghaladja a hitel fennálló nagyságát (az elszámolás előtt az állomány mintegy fele), nehezebben vagy drágábban szerezhetnek más banknál kiváltó hitelt, mindenesetre nekik is érdemes lehet próbálkozniuk.

Ezért jó fixálni a törlesztőrészletet

A monetáris tanács jelenleg is tartó kamatcsökkentési ciklusa tovább mérsékli a változó kamatozású forinthitelek terhét.

Noha ez az alacsony kamatszint még évekig fennmaradhat, nagyon valószínű, hogy miután a gazdaság tartósan egyensúlyi pályára állt, az alapkamat magasabb szinten stabilizálódik, amely a változó kamatozású konstrukcióknál a havi törlesztések emelkedését fogja jelenteni.

Ezért fontos szempont, hogy fix vagy változó kamatozású konstrukciót választ-e az ügyfél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
hitel, devizahitel, hitelkiváltás,