Tényleg adózniuk kell a devizahiteleseknek az elszámolás után?

Pénzcentrum2015. május 19. 06:02

A devizahiteles elszámolásban eddig 744 milliárd forintot kaptak vissza az ügyfelek, és a végösszeg várhatóan 1000 milliárd forintot fog kitenni. Az adósokban felmerül a kérdés, hogyan kell adózni a visszatérített összeg után, illetve, hogyan kell feltüntetni az elszámolt összeget az adóbevallásban.

Egyre közeledik az adóbevallás határideje, május 20. Az idei bevallásban semmiképp nem kellene törődni a devizahiteles elszámolás után visszakapott összegekkel, hiszen ebben az évben a tavalyi jövedelmünkről számolunk be. Ennek ellenére kíváncsiak voltunk, mi a szabály erre vonatkozóan. Kell-e egyáltalán adózni a visszakapott pénz után?

A lezárt elszámolásban érintett devizahiteles ügyfeleknek visszatérített összeg után személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség nem merül fel, és a visszatérítést az adóbevallásban sem kell feltüntetni az szja törvény rendelkezéseiből következően

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Nem kell tehát adózni a visszakapott pénz után. De vajon miért?

Azért nincs szükség bevallásra és adózásra, mert ez adóügyileg nem bevétel hanem csak egy korábban megfizetett költség visszatérítése, ami utólag túl magasnak, jogosulatlannak minősült

- mondta el a Pénzcentrumnak Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója.

A kérdést egyébként a Kúria ítéletéből is le lehet vezetni, hiszen az így visszatérített összegeket az adósoknak be sem kellett volna fizetnie. Emiatt ezt az összeget adózási szempontból úgy kell kezelni, mintha a befizetés és a visszatérítés nem történt volna meg.

Kik kapnak vissza pénzt?

A devizahiteles elszámolás során nagyjából 2,1 millió levelet küldtek ki a bankok, ebből nagyjából 700 ezer szerződésnél a tartozásból vonták le a visszajáró összeget, mivel még élő szerződésekről van szó. A többi hitelnél, nagyjából 1,4 millió lezárt szerződésnél viszont az ügyfelek készpénzt kaphatnak vissza a bankjuktól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek között a kölcsönök között találunk lakáshiteleket és szabad felhasználású jelzáloghiteleket, ezek általában olyan szerződések voltak, amelyeket végtörlesztettek, vagy másik hitellel kiváltottak. A lezárt szerződések között viszont jellemzőbbek voltak az autóhitelek és a személyi kölcsönök, mivel ezek között sok olyat találunk, aminek lejárt a futamideje.

A devizahiteles elszámolások egyébként 2015 tavaszán (jelenleg is) folynak, míg a forinthitelek elszámolásai a nyár folyamán kezdődnek, és ősz során zárulhatnak le.

A fent ismertetett adószabályok egyébként mind a két elszámolási időszak hiteleire vonatkoznak.

Lényeges kiemelni, hogy a még élő szerződések esetén a tartozásból vonják le a visszatérített összeget. Esetükben sem kell feltüntetni az adóbevallásban a visszajáró pénzt.

Kinek nem jár az elszámolás?

  • A hitelkártya adósoknak
  • A folyószámla adósoknak
  • A vállalati és céges ügyfeleknek
  • Akik 2004. május 1. előtt kötötték a szerződést
  • Akiknek 2009. július 26. előtt szűnt meg a szerződésük (kivéve a követeléskezelőhöz átkerült hitelek)

 

Címkék:
hitel, devizahitel, adóbevallás, adó, elszámolás,