Megszólalt az Erste: ezért nőhet meg a tartozás az elszámolás után

Pénzcentrum2015. május 12. 14:30

Érdekes videó jelent meg a sajtóban a napokban: egy devizahiteles ügyfél azért fordult a bankjához, mert a tartozása megemelkedett az elszámolás után. Hogyan lehet magasabb a tartozásunk és mitől nőhet meg a törlesztőrészletünk?

Egy csalódott devizahiteles ügyfél azért reklamált a bankjánál, mert nem csak a törlesztőrészlete, de a tartozása is megemelkedett az elszámolás után - látható a Hír TV riportjában. A Pénzcentrum megkérdezte a bankot, hogyan lehetséges ez.

Ezt válaszolta a bank

A banktitokkal kapcsolatos szabályok miatt akkor sem adhatnánk pontos választ a feltett kérdésre, ha ismernénk az adott ügylet részleteit

 - válaszolt kérdésünkre az Erste. Így a konkrét esetről nem kaptunk (nem kaphatunk) felvilágosítást, de akkor mitől nőhetett meg a tartozás?

A jogszabály szerint az elszámolás eredményeképpen a gyűjtőszámla lejáratáig nem nőhet a gyűjtőszámlás ügyfelek havi törlesztőrészlete. Fontos azonban tudni, hogy a gyűjtőszámla lejáratát követően, a technikai számlán felhalmozott tartozás tőkésítése - minden más paraméter (pl. kamat, futamidő) változatlansága esetén - a törlesztő részlet emelkedését eredményezi.

Emiatt egyébként sok árfolyamgátas ügyfélnek megérheti felmondani a törlesztőrészlete rögzítését. Ez ugyan a havi fizetendő azonnali megemelkedésével fog járni, azonban az árfolyamgátas szerződés futamidejének végén nem emelkedik meg radikálisan a törlesztőrészlet és a hitelünk futamideje sem hosszabbodik meg emiatt.

Mennyit veszíthetünk ezzel?

Egy átlagos árfolyamgátas 2013-ban lépett be a rögzítésbe és jelenleg hatmillió forintos tartozása van. Ezekkel a feltételekkel számoltuk ki, mennyi lesz a törlesztő, ha felmondja a rögzítést és mennyi lesz akkor, ha marad a rögzítés mellett. Természetesen ettől a szerződések nagymértkében eltérhetnek, így egyénileg érdemes utánaszámolni a kérdésnek.

Egy ilyen árfolyamgátas hitel törlesztőrészlete tizenkét és fél éves hátralévő futamidő esetén (ennyi az átlagos hátra lévő futamidő) 55 ezer forint, ami a forintosítás után 58 ezer forintra ugrik. Ez elsősorban a gyűjtőszámla megszűnésének köszönhető, és a különbség csupán háromezer forint a két törlesztőrészlet között.

Loading...

Alapvetően a forintosítás után az árfolyamgát lejáratáig (általában 2018-ban járnak le a szerződések) a kedvezményes, rögzített részleteket kell fizessük, azonban kérhetjük ennek elhagyását. Ennek a hátránya viszont, hogy az a tartozás, amit ekkor nem fizetünk ki, hozzáadódik a tőketartozásunkhoz, vagyis a két hitel különbsége folyamatosan növeli a tartozásunkat, így nőhet a tartozásunk az elszámolás után.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek köszönhetően az árfolyamgát lejárata után az 55 ezer forintos havi törlesztőnk hirtelen 76 ezer forintra ugrik, ami 38 százalékos emelkedést jelent.


Ha mégsem élünk a törvény által nyújtott kedvezményes törlesztőrészlettel, akkor nagyjából háromezer forinttal kell többet fizetnünk (55 ezerről 58 ezerre nő a törlesztő), viszont nem ugrik meg a törlesztőrészletünk néhány év múlva 18 ezer forinttal. Ezt a lehetőséget az árfolyamgát eredeti időszaka alatt bármikor választhatjuk.

Aki mégis az átmenetileg rögzített részletet választja, annak várhatóan szüksége lesz futamidő hosszabbításra, ha a törleszttőrészlete legalább 15 százalékkal megnő. Ha viszont ennél többel nőne a havi fizetendő, akkor a bank futamidőt hosszabbíthat, de legfeljebb annyit, hogy a hitel még az adós 75. születésnapja előtt megszűnjön. 

 

Címkék:
hitel, devizahitel, árfolyamgát, elszámolás,