Családok tízezrei szabadulhatnak meg az adósságaiktól

Pénzcentrum2015. május 7. 17:57

Két hét múlva nyújthatja be az Igazságügyi Minisztérium a magáncsődről szóló javaslatot a parlamentnek. A részletek még nem ismertek, azonban úgy néz ki, hogy 5 éves lehet a magáncsőd tartama, és kiderült, hogy kik léphetnek be a rendszerbe.

A Portfolio Hitelezés 2015 konferenciáján a magáncsőd témájáról szólt a záró panelbeszélgetés. A résztvevők kifejtették, hogy szerintük hogyan néz ki az a magáncsőd, amivel a legtöbb magyar családot tudják megmenteni, ráadásul a hitelezők is a legjobb feltételekkel juthatnak a pénzükhöz.

A lakosság nem teljesítő hiteleit gyakran a követeléskezelők vásárolják meg. Ilyen esetekben nekik kell kifizetni a fennálló tartozást és nem a bank felé tartozunk azzal. Érdekes, mostanra már nem a válság miatt felhalmozódott tartozások jelennek meg, mivel ezek a tömegek napjainkra eltűntek. Mi lehet a megoldás annak a 182 ezer magyar családnak, akik nem tudják fizetni a hitelüket?

Hogyan segítik ki a magyar családokat?

Alapvetően két megoldással számolhatnak azok, akik nem tudják fizetni a hiteleiket:

  • A Nemzeti Eszközkezelő kisegíti őket
  • Magáncsőd védelmet kérnek
  • Egyéb programokat indítanak a megsegítésükre

Az Eszközkezelő nagyjából 30 ezer családnak segíthet és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint a hamarosan bevezetésre kerülő magáncsőd további 40 ezer család adósságait rendezheti.

Mi az a magáncsőd?

A magáncsőd lényege, hogy adósságrendezéssel megmentsék a magyar családokat. Ez nem egy szociális intézkedés. Azokat a családokat lehet megmenteni, akik valamilyen vagyonnal rendelkeznek

- mondta Bogdán Tibor, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri főtanácsosa.

Legalább a fedezet(ek) értékéig el kell adósodni, de a tartozás maximum a fedezet duplája lehet. A magáncsőd törvény szerint az alábbiakat be kell tartania az adósnak:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Nem lehet eltitkolt jövedelme, vagyona
  • Nem lehetnek luxuskiadásai 

Ha ezeket nem teljesíti valaki, akkor akár a magáncsőd alól is kikerülhet majd.

Akkor miért éri meg magáncsődöt kérni?

Ez azért jó az adósnak, mert 5 éves időtartam után a kirótt tartozások alól részlegesen mentesül az adós.

 Ez alól kivételt képeznek a jelzálogadósságok. Három intézmény vesz részt az adósságrendezés során a magáncsődben:

  • A főhitelező (pl.bank)
  • Állami vagyonfelügyelő
  • Bíróság

Az adósnak ezzel a három intézménnyel kell majd együttműködnie ahhoz, hogy a magáncsőd-védelem leteltével megszabadulhasson az adósságaival.

 

Címkék:
hitel, magáncsőd,