Újabb részletek derültek ki az autóhitelek forintosításáról

Pénzcentrum2015. május 6. 09:15

Az elmúlt néhány hét jegybanki nyilatkozatai arra utalnak, az MNB célja az autós devizahitelek forintra váltása, mert az árfolyamveszteség miatt tömegével válhatnak fizetésképtelenné az adósok - írja a Magyar Nemzet.

Hogy pontosan milyen árfolyamon történne az átváltás, azt egyelőre nem tudni, az azonban bizonyosnak látszik, hogy a pénzügyi szolgáltatók akkor járnak jobban, ha nem várják meg a forintosításról szóló esetleges döntést, hanem maguk váltják forintra a hiteleket.

Arra ugyanis van esély, hogy központi átváltás esetén nem napi, hanem kedvezményes árfolyamon történhet a forintosítás.

Amennyiben a jelzáloghitelek kivezetésekor alkalmazott 256,5 forintos szinten, úgy kérdés, hogy ki fizeti a különbözetet.

Devizaalapú autóhitelből maradt 300 milliárd forintnyi, és van még további 65 milliárd forint személyi hitel, összesen 255 ezer szerződés. Ami különösen problémás, és amire csak a svájci frank év eleji hirtelen megerősödésénél figyeltünk fel − mivel erre addig senki nem gondolt −, megjelent az átfertőzés. Számaink alapján a 168 ezer autóhiteles ügyfélnek van még további 30-40 ezer jelzáloghitele, márpedig ha az egyiket nem tudja fizetni, jó eséllyel a másikkal is bajok lesznek

 - mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaságnak adott interjújában.

Az interjúban Nagy Márton kitért arra is, hogy a fizetésképtelen adósok problémáját is meg kell oldani, ami még az autóhitelek forintosításánál is nagyobb feladat lehet. A tavaly év végi adatok szerint ugyanis 182 ezer jelzáloghitel esetén nem tudnak az adósok törleszteni, ezeknek nagyjából 40 százaléka ráadásul már a követeléskezelőnél van, vagyis a lakás elveszítése könnyen és hamar bekövetkezhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árverezések megelőzésére Nagy szerint a Nemzeti Eszközkezelőnek kell fellépnie és a magáncsőd mielőbbi bevezetése is rengeteg magyar család problémáját oldaná meg.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, forintosítás,