Újra aggódhatnak az autóhitelesek: van, aki semmit sem kap vissza

Magyar Nemzet2015. május 4. 10:36

Tanácstalanul állnak a banki elszámolás előtt a devizahitelesek, közülük sokan nem tudnak kiigazodni a pénzintézetek által megküldött kimutatásokon. Az adósok között voltak olyanok is, akiknek az elszámolás ellenére a felvett kölcsön több mint dupláját kell visszafizetniük a futamidő végéig - írja a Magyar Nemzet.

A tisztességtelenül felszámolt összeg nulla forint - ez állt a Lombard Lízing Zrt. által az egyik autóhiteles ügyfélnek küldött banki elszámolásban.

A "kimutatás" alapján a szegedi székhelyű pénzintézet sem az árfolyamrést (a vételi és az eladási devizaárfolyamok közötti eltérést), sem pedig az esetlegesen tisztességtelenül felszámolt kamatokat nem fizeti vissza adósának.

A devizahiteles elszámolási törvény alapján pedig ezek az összegek visszajárnának. Ugyanakkor a dokumentum szerint az adós fennálló tartozása meghaladja a négymillió forintot, miközben hárommilliót vett fel, és 3,4 milliót már visszafizetett.

Sokkolta az elszámolás a Budapest Autófinanszírozási Zrt. több ügyfelét is. A Magyar Nemzethez forduló adósok közül néhányan arról beszéltek, a banki elszámolás ellenére a futamidő végéig többet kell hogy visszafizessenek, mint a felvett kölcsönösszeg kétszerese. Egyikük 2007-ben hárommillió forint svájcifrank-alapú kölcsönt vett fel egy Opel Corsa megvásárlásához. Eddig több mint 4,3 millió forintot törlesztett, ám további két és fél millió forinttal tartozik a pénzintézet szerint, noha egymillió forintot jóváírtak neki az elszámolással.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, forintosítás, devizaárfolyamok,