Sokan hiába várják most a devizahiteles levelet

Portfolio2015. április 29. 13:36

Az OTP és a K&H bizonyos ügyfelei nem kapják meg április 30-áig a devizahiteles elszámoló levelet, ugyanis az ő esetükben március 1-jénél később zárultak le a devizahiteles perek.

A bankok válaszaiból kiderül, hogy az OTP és a K&H egyes ügyfeleinek csak júniusban érkezik meg a levelük:

Az elszámolás, így a jóváírások, a levelek kiküldése ütemezetten, a jogszabályi határidőket betartva zajlik az OTP Bank esetében. Felhívjuk figyelmét, hogy pénzügyi intézményünk a deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződések vonatkozásában a 2014. évi XXXVIII. törvény 6. §-a alapján polgári peres eljárást kezdeményezett, ezek az eljárások lezárultak. A jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy mivel a polgári peres eljárás befejezésére 2015. március 1. napja után került sor, így az elszámolás megküldésének véghatárideje a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. naptári napra módosuljon. Ez az időpont tagvállalatonként eltérő (az OTP Ingatlanlízing esetén például az elszámolási levél megküldésének véghatárideje a polgári peres eljárás befejezésétől számított hatvanadik napnak megfelelően 2015. június 26-a.)

- reagálta elsőre a megkeresésünkre az OTP, később azonban azt is hozzátették, hogy:
az OTP-s ügyfelek többsége május 3-ig megkapja/megkapta az elszámoló levelét.

A hatályos jogi szabályozás értelmében a K&H Bank a deviza alapú hitelek esetében 2015. június 15-ig köteles elszámolni ügyfeleivel és e határideig kell számukra kipostáznia az elszámolásról és forintosításról szóló levelet, mivel a Banknak a deviza alapú hitelek esetében a Magyar Állammal szemben indított polgári peres eljárása felülvizsgálati eljárással fejeződött be. Szeretné a bank hangsúlyozni ugyanakkor, hogy a peres eljárás felülvizsgálattal történt lezárulta csak és kizárólag az elszámoló levelek kiküldésének határidejét befolyásolja, más részletét, így az elszámolás számítási módját nem. A K&H Bank korábbi tájékoztatásának megfelelően 2015. március második felében a lízinges ügyfelekkel kezdte meg az elszámolásban érintett ügyletekre vonatkozóan az elszámoló levelek kiküldését. Nagyságrendileg 200.000 küldeményt fog a K&H kiküldeni.

- közölte a K&H.

Amennyiben a levelet nem sikerül háznál, vagyis a címzés helyén kézbesíteni, akkor a kézbesítési kísérlet napját követően 10 munkanapig a posta a címhez tartozó illetékes letéti postán tartja a küldeményt. Ha a címzett ezt követően sem jelentkezik a küldeményért, akkor a posta visszaküldi a levelet a feladónak.

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, levél, devizahiteles perek,