Kezdhetnek örülni az autóhitelesek: mégis kapnak vissza pénzt

Pénzcentrum2015. április 22. 14:24

A Lombard Lízing az ügyfelek beszámolója szerint nem akart elszámolni a devizahitelesivel, a jegybank azonban szoros felügyelet alá vonta a hitelező céget. Olvasónk beszámolója szerint ez meghátrálásra késztette a lízingcéget és az ügyfelek hamarosan megkaphatják az elszámolást.

Rengeteg olvasói levelet kaptunk arról, hogy a lízingcégük nem akar elszámolni a deviza alapú kölcsönükkel. A hitelező cégek kivétel nélkül arra hivatkoztak, hogy haszongépjármű vásárlása esetén nem jár az elszámolás.

Miért nem jár elszámolás a Lombard szerint?

A Lombard korábban arra hivatkozott, hogy ezeket az autókat haszonszerzésre lehet felhasználni, ezért az adósok (a hitelintézeti törvény szerint) nem számítanak fogyasztónak. Szerintük annak ellenére nem jár az elszámolás, hogy a kölcsönt nem vállalkozásként vagy egyéni vállalkozóként vették fel az ügyfelek, hanem magánszemélyként. Ezen azonban változtatott a lízingcég, ugyanis az alábbi levelet kapta egy olvasónk a Lombardtól:

Köszönjük Nyilatkozatát a finanszírozott eszköz használatára vonatkozóan. Tájékoztatjuk, hogy a megtett nyilatkozata alapján panaszát kivizsgáltuk melynek helyt adunk, így szerződése a törvényi elszámolás hatálya alá tartozó szerződésnek minősül. Társaságunk a jogszabályoknak megfelelően eleget fog tenni az Önnel szembeni törvényi elszámolási kötelezettségének és elszámoló levelet küld az Ön részére.

Az ügyfél panaszt tett és a hitelező felülvizsgálta, hogy jár-e az elszámolás neki. A vizsgált során végül igazat adott a Lombard az ügyfélnek, vagyis hamarosan megkapja az elszámolási értesítőt és a visszajáró összeget is az ügyfél. Ebben azonban nem csak a panasztétel játszott szerepet, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megvizsgálta ugyanis, hogyan jár el a Lombard a magánszemélyként haszngépjárművet vásároló ügyfelekkel. Valószínűleg ennek is jelentős szerepe volt abban, hogy a hitelező megváltoztatta az elszámolással kapcsolatos hozzáállását.

A lízingszövetség szerint sem jól jártak el

Nem attól függ, hogy valakinek jár-e az elszámolás, hogy haszongépjárművet lízingelt-e vagy személyautót, hanem attól, hogy egyéni vállalkozóként lízingelte-e vagy fogyasztóként

 - szólalt meg a Lízingszövetség a témában. Nem attól függ, hogy valakinek jár-e az elszámolás, hogy haszongépjárművet lízingelt-e vagy személyautót, hanem attól, hogy egyéni vállalkozóként lízingelte-e vagy fogyasztóként. Az elszámolás ugyanis csak ez utóbbiakra terjed ki.

Lehet például, hogy valaki azért vásárol haszongépjárművet, mert olyan hobbija van, amihez nagy rakodó térrel van szüksége.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ebben az esetben nincs akadálya annak, hogy fogyasztóként kössön lízingszerződést, és amennyiben fogyasztóként került aláírásra a dokumentum, akkor ezt a későbbiekben már nem lehet megváltoztatni.

A fogyasztói hitel körébe ennek alapján a magánszemélyek nem üzleti célú hitelei tartoznak. Nem tartoznak viszont a törvény tárgyi hatálya alá azok a szerződések, amelyeket pénzügyi intézmény magánszeméllyel kötött ugyan, de a kölcsön (lízingtárgy) felhasználására üzleti céllal került sor.

A fogyasztói jogviszony minden esetben feltételezi ugyanis, hogy az ügylet személyes (családi, háztartási) szükségletek kielégítését szolgálja. Azt kell tehát megvizsgálni első sorban, hogy milyen minőségben kötötte meg az ügyfél a szerződést.

 - tette hozzá a Lízingszövetség.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, lízing, elszámolás,