Biztos, hogy jól számolt a bank? Segítünk a devizahiteleseknek

Portfolio2015. április 19. 15:10

Nincs könnyű dolguk azoknak, akik saját maguk szeretnék kiszámolni, a helyes elszámolási összeget kapták-e meg a bankjuktól.

A számítás menete nagy vonalakban:

  • Kiszámítjuk a hiteltartozás kezdeti devizaértékét úgy, mintha az aktuális MNB-árfolyamon folyósította volna a bank az adott forintösszeget. Mivel az MNB-árfolyam magasabb a folyósítási (vételi) árfolyamnál, az így átszámított devizatartozás kisebb lesz az eddig hittnél.
  • Az így megkapott átszámított devizatartozásból az eredeti kamat, a költségek és a futamidő figyelembevételével kiszámítjuk az átszámított törlesztőrészletet, szintén devizában (ebben például az Excel RÉSZLET függvénye vagy egy internetes kalkulátor segítségünkre lehet).
  • A ténylegesen befizetett törlesztőrészletet az aktuális MNB-árfolyamon devizára számítjuk, majd ebből a fenti átszámított törlesztőrészletet kivonjuk. Így megkapjuk az aktuális túlfizetést, amelyet a (pl. PRÉSZLET függvény segítségével kiszámolt) normál, szintén devizában számított tőketörlesztéshez hasonlóan kivonunk az aktuális (előző hónapban megmaradt) devizatartozásból. Az új, átszámított törlesztőrészletet legközelebb már ez utóbbiból számoljuk ki.
  • Ha ezt az átszámítást mostanáig, minden törlesztési időszakra megismételve végrehajtjuk, akkor megkapjuk a jelenlegi átszámított, csökkentett devizatartozásunkat. A mostani és az átszámított devizatartozás különbözete nem más, mint az elszámolási összeg.
  • A számítás során a túlfizetésekkel ellentétesen, az elszámolási összeget csökkentő tételként kell figyelembe venni a banktól kapott kedvezményeket (pl. átmeneti kamatkedvezmény vagy az árfolyamgát során elengedett kamattartozás fele). A kiszámított összeg elsőként az esetleges elmaradásokat, majd a gyűjtőszámlát és az esetleges áthidaló kölcsönt, és csak legvégül az alap tőketartozást csökkenti.
Címkék:
hitel, devizahitel, forintosítás,