Letelepedési kötvény: az év második felében indulhat a roham

Pénzcentrum2015. április 16. 09:01

Lényegesen kisebb összeg folyt be az államkasszába márciusban a letelepedési kötvények eladásából - írja a Napi Gazdaság.

Az esztendő első két hónapjához képest márciusban kissé megtorpant a magyar letelepedési államkötvények iránti kereslet - derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adataiból. A szervezet a lap érdeklődésére azt közölte: míg januárban és februárban egyaránt 16,7 millió euró, vagyis nagyjából ötmilliárd forint bevétel folyt be ilyen keretek között, addig márciusban 7,7 millió euró, átszámolva 2,3 milliárd forint érkezett a költségvetéshez. Valószínűleg azért ekkora a különbség az első két hónap illetve március között, mert a nagyobb forgalom az előző évből átnyúló, elhúzódó ügyletekből fakadt.

A kötvényvásárlással az Európai Unión kívülről érkező befektető egyszerűsített eljárásban juthat letelepedési engedélyhez, így jogosultságot szerez arra, hogy szabadon utazzon a schengeni övezetben. Az ÁKK-nál úgy vélik, az új. 300 ezer euró értékű papírokért az év második felében indulhat vásárlói roham.

 

Címkék:
hitel, letelepedési államkötvény, ákk, schengeni övezet, letelepedési kötvény,