Forintosítás: az autóhiteleseket is megmenthetik

Pénzcentrum/Portfolio2015. április 15. 16:47

Az autóhiteleket és személyi kölcsönöket is forintosíthaják - mondta Nagy Márton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója. Összesen 290 ezer szerződést érinthet az átváltás, részletek azonban egyelőre nem ismertek.

A jelzáloghitelek után a deviza alapú autóhiteleket és személyi kölcsönöket is forintosíthatják, így a devizakockázat ezentúl nem terheli az adósokat

 - tudta meg a Rauters Nagy Márton MNB ügyvezető igazgató Heti Válasznak adott interjújából.

Az autóhitelek a személyi kölcsönökkel együtt így összesen 500 milliárd forintot tesznek ki és összesen közel 290 ezer szerződés érintett a folyamatban

-tette hozzá Nagy Márton.

A jelzálog alapú lakáshitelek és szabad felhasználású hitelek forintosítása egyébként éppen most zajlik, az adósok többsége most kapja meg az elszámolásról és a forintosításról az értesítőjét. Az elszámolás egyébként az autóhitelesekre és a személyi kölcsön szerződésekre is vonatkozik, igaz eddig úgy tudtuk, hogy ezeket a hiteleket nem fogják forintra átváltani.

Így forintosíthatnak

A legfőbb kérdés az, hogyan zajlik majd a forintosítás, ezen belül is az átváltás árfolyama a lényeges. Ezen az árfolyamon váltották át a jelzáloghiteleket:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A svájci franknál 256,5 forintos árfolyamon
  • Az eurónál 309 forintos árfolyamon
  • A japán jennél 2,16 forintos árfolyamon

Egyelőre azonban nem tudni, hogy a most bejelentett forintosítási folyamat során a fenti árfolyamokat alkalmazzák, vagy más szinten történik meg az átváltás. Lényeges kérdés továbbá, hogy a jelzáloghitelekhez hasonlóan számíthatnak-e az adósok "forint fair" kamatra, vagy az elszámolás utáni kamatszinten fizethetik tovább a kölcsönüket.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, forintosítás,