Árfolyamgátasok: megjött a rendelet - így nőhet a futamidő

Pénzcentrum/MTI2015. április 14. 17:36

Megérkezett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete az árfolyamgátas szerződések futamidejének meghosszabbításáról. Már korábban is ismert volt, hogy a bankok maximum 15 százalékkal növelhetik meg a törlesztőrészletet a gyűjtőszámla szerződés lejáratakor, most viszont finomítottak a futamidő meghosszabbítás szabályain.

Rugalmasabbá vált az árfolyamgáttal érintett szerződések futamidejének meghosszabbítása, ugyanis egy rendeletmódosításnak köszönhetően a pénzügyi intézmények az árfolyamgáttal és forintosítással egyaránt érintett kölcsönök futamidejét a rögzített árfolyam alkalmazási időszakának kezdő időpontjától számított hatvanadik hónap végén vagy - ha az korábbi időpontra esik - az eredeti futamidő lejártakor, az akkor fennálló tartozás figyelembevételével is meghatározhatják.

A nemzetgazdasági tárca rendelete hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben, s a kihirdetését követő napon - vagyis április 14-én - hatályba is lépett. Az NGM február 1. óta hatályban lévő rendelete szerint az árfolyamgátas devizahiteleknél az elszámolás, illetve forintosítás fordulónapjától (azaz 2015. február 1-jétől) számítva úgy kell a hátralévő futamidőt megállapítani, hogy azt kell feltételezni, a rögzített árfolyam alkalmazásának kezdő időpontjától számított 60. hónapig a 3 hónapos BUBOR és a kamatfelár megegyezik a forintra átváltás napján alkalmazott 3 hónapos BUBOR-ral, továbbá a hiteladós időben teljesíti törlesztési kötelezettségeit. A mostani módosítás nyomán a "BUBOR-ral" helyébe a "BUBOR-ral és kamatfelárral" szöveg lépett.

Eddig ismert volt, hogy az elszámolást követően fennmaradt, forintban kifejezett gyüjtőszámlahitel-tartozást a futamidő megállapításánál nem kell figyelembe venni.

Az árfolyamgáttal érintett szerződések esetén a hátralévő futamidőt úgy kell meghatározni, hogy az árfolyamgát alkalmazásának kezdő időpontjától számított 60. hónap után esedékes törlesztőrészletek ne haladják meg a 60. hónapban megfizetendő törlesztőrészlet 115 százalékát, vagyis az árfolyamgát időszakát követően a törlesztőrészletek legfeljebb 15 százalékkal növekedhetnek.

Ennek érdekében meg lehet hosszabbítani a futamidőt a hiteladós - vagy ha az adóstárs fiatalabb, az ő - 75. életévének betöltéséig.

A rendelet most kiegészült egy új bekezdéssel, amely szerint a pénzügyi intézmények az árfolyamgáttal és forintosítással egyaránt érintett fogyasztói kölcsönök futamidejét a rögzített árfolyam alkalmazási időszakának kezdő időpontjától számított hatvanadik hónap végén vagy - ha az korábbi időpontra esik - az eredeti futamidő lejártakor, az akkor fennálló tartozás figyelembevételével is meghatározhatják.

 Az árfolyamgáttal és forintra átváltással egyaránt érintett szerződések esetében a 2015. februártól esedékes törlesztőrészletek nem haladhatják meg a 2015. januárit.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez a korlátozás az árfolyamgát alkalmazásának kezdő időpontjától számított 60. hónapig érvényes (a kamatváltozásból eredő esetleges törlesztőrészlet-emelkedés kivételt képez ez alól). A jövőben is törlesztési különbözet keletkezhet, amit hozzáadnak a hiteltartozáshoz.

Az árfolyamgátas ügyfelek az árfolyamgát kezdő időpontjától számított 60 hónapon belül bármikor kezdeményezhetik magasabb törlesztőrészlet fizetését. Ezt azért érdemes megfontolniuk, mert így megúszhatják a törlesztés későbbi, jelentősebb megugrását vagy a futamidő meghosszabbítását.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, árfolyamgát, elszámolás,