Ezt is ellenőrzi az MNB: jól kalkuláltak az elszámolásoknál?

Pénzcentrum2015. március 31. 13:35

A legnagyobb ügyfélkörű pénzügyi intézményeknél előzetesen vizsgálja az MNB az elszámolások számítási módszertanát. Azt vizsgálja, hogy az elszámoláshoz szükséges számítási alapelvek és a számítási metódus megfelel-e a jogszabályoknak - írja az MNB közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számos pénzügyi intézmény esetében már az elszámolás felkészülési folyamatát is szigorúan ellenőrizte, és ellenőrzi. Így a jegybank már az elszámolások lebonyolítása előtt vizsgálja, hogy a piaci szereplők az MNB vonatkozó rendelete szerint megfelelően alakították-e ki az elszámolási alapelveket - ez azonban nem jelenti a felügyelt intézmények elszámolási módszertanának engedélyezését.

Az MNB valamennyi érintett pénzügyi intézménynél 2016 első negyedévéig tartó átfogó vizsgálatot folytat. Figyelemmel kíséri a feladatok jogszerű végrehajtását, ezen belül a fogyasztói követelés kiszámításának módszerét is, ezt az értesítő levelek kiküldését megelőzően és azt követően is ellenőrizheti.

Hiányosság esetén az MNB azonnali intézkedéseket tesz a jogszabálysértés megszüntetése érdekében. Szükség esetén kötelezi a pénzügyi intézményt a számítások ismételt elvégésére és a fogyasztók újbóli értesítésére.

Címkék:
hitel, mnb, elszámolás,