Tízezreket spórolhat, aki okosan vesz fel hitelt

Pénzcentrum2015. március 19. 14:03

Egy friss felmérés szerint a magyarok kétharmada első körben automatikusan saját bankjához fordulna, ha hitelt venne fel. Szakértők szerint azonban érdemes alaposan körülnézni, hiszen tízezreket is spórolhatunk.

Tízből négy magyarnak (44%) van jelenleg hitele vagy kölcsöne, és tízből hármuk (26%) jelenleg nem is szeretne módosítani rajta, míg pusztán tizedük (11%) utasítja el kategorikusan a műfajt - derül ki a Cofidis és a Bankráció.hu Pénzügyi Tudatosság Teszt című kutatásából.

Azzal gyakorlatilag mindenki egyetért, hogy ha hitelfelvételre kerül sor, érdemes nagyon alaposan körülnézni előtte, ennek ellenére feltűnően sokan (65%) fordulnának első körben saját számlavezető bankjukhoz egy ilyen esetben. Tízből négyen úgy érzik, képtelenek összehasonlítani az ajánlatokat, pedig szakértők szerint az esetek jelentős részében máshol jobb feltételekkel juthatnának pénzhez.

Egyetértés van abban is, hogy nem elég átláthatóak a hitelajánlatok, illetve hogy az apró betűs részektől kell a leginkább tartani. Minden negyedik ember kifejezetten csak a nagynevű, sok fiókkal rendelkező bankoknál mer hitelt felvenni. A kisebb, vagy nehezebben elérhető bankokban a válaszolók valamivel több, mint fele bízik csak meg annak ellenére, hogy lehet, anyagilag jelentősen jobban járnának velük.

Meglehetősen nagy a bizonytalanság abban a tekintetben, hogy mi a legfontosabb egy hitellel kapcsolatban. A kitöltők ötöde-ötöde a THM-et vagy az összes visszafizetnivalót (19%) jelölte meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A résztvevők közel háromnegyede (73%) rendelkezik megtakarítással, bár tízből három embernek nincs negyedévre elegendő félretett pénze. Nagyságrendileg ugyanennyien vannak azok, akik kifejezetten tudatosnak mondják magukat a spórolás területén: tízből nyolcan (79%) tartják fontosnak, hogy rendszeresen tegyenek félre, és ez mindig vagy sokszor sikerül is. Ennél azonban jóval kevesebben (42%) vannak azok, akik valamilyen befektetésben tartják pénzüket.

Általánosságban elmondható, hogy a férfiak inkább spórolósak, mint a nők, és gyakrabban van befektetésük is. Legnagyobb arányban a 31-40 évesekre jellemző, hogy odafigyelnek pénzügyeikre, rendszeresen félretesznek, és befektetésben tartják megtakarításaik egy részét.

Címkék:
hitel, megtakarítás, thm,