Még mindig sokan félnek a hitelektől

Pénzcentrum2015. március 11. 15:39

A Deloitte tanácsadó cég felmérése szerint minden második magyar ódzkodik a hitelektől. Ennek ellenére egyre pozitívabban tekintünk a hitelekre. A felmérés kitért arra is, hogy az információinkat még mindig a bankfiókokban szerezzük be elsősorban annak ellenére, hogy minden információ elérhető a bankok weboldalain.

Furcsa számokat mutat a Deloitte-Scale BankIndex felmérése, mivel időszakos visszaesés figyelhető meg az adatokban, hosszabb távon azonban egyértelmű, hogyan változik a magyar lakosság hozzáállása a pénzügyekhez. A felmérés a magyar családok hitelfelvételéről, megtakarításairól és fogyasztásáról szól.

Mi a helyzet a hitelezéssel?

A hitelfelvétel kisebb visszaesése figyelhető meg, de ez csak átmeneti visszaesés, a hitelfelvételi kedv alapvetően növekvő tendenciát mutat. Ezzel szemben a jelzáloghitelek törlesztési nehézségei emelkedtek az előző méréshez képest.

Érdekes, hogy 2014 során az egyik legkeresettebb termék a személyi hitel volt, a szintje már közel jár a válság előtti értékekhez. Ez nem mondható el az áruhitelekről, ezeket a kölcsönöket ugyanis jóval kevésbé keresik a magyarok, mint más hitelformákat.

A hitelezés felfutását segíti az is, hogy az elmúlt két évben több mint 2,5 százalékponttal csökkentek a hitelkamatok, de ez megfordulhat, ha a jegybank az alapkamat emelése mellett teszi le a voksát.

A magyarok 36 százaléka szerint tartani kell attól, ha hitelt veszünk fel, ráadásul 47 százalék szerint jobb, ha az ember csak akkor vesz fel hitelt, ha másképp nem boldogulna

- mondta Szép Péter, a Deloitte tanácsadó cég pénzintézeti szektorának partnere.

A magyarok 46 százaléka egyáltalán nem figyel arra, hogy milyen új termékeket kínálnak a bankok, de van egy réteg, aki egyre tudatosabban figyel a pénzügyeire. A jövőbeni hitelezés szempontjából fontos, hogy egyre kevesebb magyar számít arra, hogy fizetési nehézségekbe ütközik.

A fogyasztói optimizmus visszatér a közeljövőben

A fogyasztói optimizmusnál szintén kisebb visszaesés figyelhető meg, a fogyasztási index szerint 26 fok közelében lehet az optimális szint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vonatkozik ez a pénzügyi szolgáltatásokra is, a felmérés szerint azt kapjuk a fiókunkban, amit előzetesen ettől elvárunk. Ugyan az internetes felületeken minden banknál elérhetőek kalkulációk és információk, mégis több mint 70 százalékunk inkább a bankfiókban szerzi be az információkat a pénzügyi termékekről.

Ezért fontos a megtakarítás

Átlagosan 40 hónapra előre takarékoskodnak a magyarok, ráadásul egyre tudatosabban tesszük ezt. A magyar családok egyre inkább hosszú távra terveznek megtakarítani.

Mi a helyzet az online pénzügyi termékekkel?

Egyre népszerűbbek az online pénzügyi termékek, mind a megtakarítások, mind a hitelek terén. Ez annak ellenére figyelhető meg, hogy a pénzintézet kiválasztásának legfontosabb tényezője a fiók közelsége, elérhetősége.

Az interneten kártyával fizetők aránya valamivel öt százalék alatt alakult 2014-ben. Ezek közül kiemelkednek akik okostelefonnal rendelkeznek és a felsőfokú végzettségűek, akik közül sokkal többen fizettek ezzel a módszerrel.

 

Címkék:
hitel, lakáshitel, megtakarítás,