Ez a 7 legfontosabb szám a devizahitelesek levelében

Pénzcentrum2015. március 8. 13:00

Április végéig kell megkapniuk a devizahiteleseknek az elszámolási értesítőt. A hét oldalas dokumentumban könnyű elveszni, ezért a Pénzcentrum összeszedte a legfontosabb adatokat a levélből.

Tisztességtelenül felszámított összeg

Rögtön az első oldalon találjuk az egyoldalú kamatemelés, illetve az árfolyamrés miatt tisztességtelenül felszámított összeget. Ezt a szerződés devizanemében adja meg a dokumentum, amit nekünk kell átszámolnunk. A svájci franknál 256,5 forintos, az eurónál 309 forintos, a japán jennél pedig 2,16 forintos árfolyamon kell számolnunk, ha jelzálog alapú, forintosításra került szerződésről van szó. Ha viszont egyéb szerződésről beszélünk, akkor az adott napi árfolyamon kapja meg az ügyfél a visszatérítést.

A tartozás változása

A második oldal tetején találunk egy táblázatot, amiben az elszámolás előtti és utáni tartozást találjuk, devizában. A két adat közötti különbözetet is feltűnteti a táblázat, ami tulajdonképpen maga a tisztességtelenül felszámolt összeg.

A tartozásunk forintban

A harmadik oldal tetején található táblázatból kiderül, hogy mekkora tartozásunk marad a forintosítás után, ez az adat már forintban van feltüntetve.

Az átváltás árfolyama

A forintosított kölcsön átváltási árfolyamát is megtaláljuk a fenti táblázatban, ez a svájci franknál 256,5 forint, az eurónál 309 forint, a japán jennél pedig 2,16 forint lesz.

A kamatszintek

A következő lényeges pont az éves kamat, itt megtaláljuk az elszámolás előtti és utáni kamatszintet is, ez utóbbi az úgynevezett "forint fair" kamat. Ugyan itt nincs külön feltüntetve, de a két kamatszint különbözete adja az egyoldalú kamatemelés mértékét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kamatperiódus

A devizahitelek jellemzően rövid kamatperiódusú kölcsönök, vagyis egy éven belül változhat a kamatunk. A forintosított hiteleknél viszont a hátralévő futamidőtől függ a kamatperiódus hossza. Három és kilenc év között 3 éves, kilenc és 16 év között 4 éves, míg 16 évnél hosszabb hátralévő futamidő mellett 5 éves lesz a kamatperiódusunk.

A törlesztőrészlet

A harmadik oldalon található táblázat alján szerepel a leginkább érezhető eltérés, a törlesztőrészlet mértéke. A legjobban ez a két adat hasonlítható össze, ugyanis forintban adja meg a táblázat mind a két értéket.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, forintosítás,