Egy hét múlva csöngethet a postás a devizahiteleseknél

Pénzcentrum2015. február 22. 13:00

Egy hét múlva kezdik el kézbesíteni a postások a devizahiteles elszámolások kézbesítőit. Az ügyfeleknek egyelőre nincs tennivalójuk, a Pénzcentrum mutatja a részleteket. 

Ekkortól kaphatjuk meg az értesítőt

Március elején kezdik az elszámolási (és forintosítási) értesítő kipostázását a bankok, de a folyamatnak április végéig be kell fejeződnie. Az ügyfeleknek egyelőre nincs tennivalójuk, de a már megszűnt szerződések esetén viszont érdemes felvenni a kapcsolatot a hitelintézettel, egyeztetni a lakcímet és a bankszámlaszámot.

Kattints! Megszereztük! Ezt a levelet kapják a hitelesek a bankjuktól

Két speciális esetben kell az ügyfélnek kezdeményezni:

  • A követeléskezelőknek átadott ügyeknél az adós kap értesítőt, azonban a bankot neki kell megkeresnie a hitelt nyújtó pénzintézetet.
  • A másik eset a kedvezményes végtörlesztőké, akiknek a bankjuknál kell kezdeményezni az elszámolást, aminek 10 ezer forintos díja van. Amennyiben a kapott kedvezmény mértéke kisebb, mint az elszámolás miatt visszajáró összeg, akkor az ügyfél visszakapja az eljárási díjat, illetve az elszámolás miatt visszajáró összeg és a kapott kedvezmény különbözetét kapja az ügyfél.

    Loading...

Ez lesz az értesítőnkben

A dokumentumban nem lesznek majd "apróbetűs részek", hanem - az ígéretek szerint - tisztán, érthetően a lényeg lesz leírva a dokumentumban, az alábbi három plusz egy pontban részletezve:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Az első rész tartalmazza a tisztességtelenül felszámított összegeket, árfolyamrés, illetve egyoldalú kamatemelés részre lebontva. Itt találhatjuk meg azt is, hogy mennyi jár vissza az ügyfélnek és hogyan alakul a tartozása.
  • A második részben találhatjuk a forintosítás során kialakult kamatot, törlesztőrészletet és fennálló tartozást.
  • A harmadik pontban pedig a panasztételi, jogorvoslati lehetőségek olvashatóak.
  • A plusz egy pont gyakorlatilag egy táblázat, amiben az eddig befizetett összegeket találjuk.

De mi a helyzet az OTP ügyfeleivel?

A devizahitelek egyoldalú kamatemelése miatt adott be keresetet az OTP az állam ellen. A per során a keresetet - többek között - az Alkotmánybíróság is vizsgálta, így a perek nem záródtak le 2014. év végéig. Kérdésünkre az alábbi választ kaptuk a banktól:

Az OTP Bank és az érintett leánybankok ügyfelei a törvény által meghatározott időpontban, tehát 2015. március-április hónapban fogják kézhez kapni azt az elszámoló levelet.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, forintosítás,