A devizahitelesek felének 20 százalékkal sem csökkenhet a tartozása

Portfolio2015. február 20. 12:02

Sokszor írtunk már arról, hogy mennyit csökkenhet átlagosan a devizahitelesek tartozása és törlesztőrészletei, a jegybank elemzésében kimutatta, hogy mennyien számíthatnak az átlagos visszatérítésre. De mitől függ a tartozás-csökkenés mértéke?

Leginkább az izgatja most a devizahiteleseket, mennyivel fog csökkenni a tartozásuk a március-áprilisban a banktól érkező elszámolási levél alapján. Az átlag valahol 20 százalék körül lehet, azonban sokan lesznek, akiknek ettől jelentős elmarad a teherkönnyítésük, így nem árt a negatív élményre is felkészülni. A törlesztőrészlet (a kamatok egyidejű csökkenése miatt) nagyjából 25 százalékot csökkenhet. A legtöbb devizahiteles fejében talán ez a két adat él az elszámolások várható hatásával kapcsolatban.

Az MNB alábbi ábrája alapján azonban látható, hogy az átlagtól nagyon nagy eltérések is lesznek.

Így például a meglévő devizahitel-szerződések 40 százaléka esetében 25 százaléknál is nagyobb mértékben csökkenhet a devizahitelesek tőketartozása, 20 százaléknál kisebb mértékben pedig a 47 százalékuk esetében csökken majd.

Lesznek azonban, akiknek alig fog csökkenni a tartozásuk és a törlesztőrészletük. Véleményünk szerint az átlagnál kisebb visszatérítésre leginkább az alábbiak számíthatnak:

  • Akinknél a kamat az átlagos 2 százalékpontál kisebb mértékben emelkedett a futamidő során.
  • A válság után vették fel hitelüket (sok euróhiteles tartozik ide), így rövid volt a túlfizetéses időszak.
  • Akiknek a bankjuk szűk árfolyamrést alkalmazott.
  • Akik a bankjuktól jelentős kedvezményeket kaptak a futamidő során.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

A könnyítés mértékét több tényező is lefelé módosíthatja a fentieken kívül, például:

  • A késedelmes ügyfelek esetében először a hátralékot, a függőben lévő költségeket (díjak, késedelmi kamatok, stb.), és csak legvégül a tőketartozást csökkenti az elszámolási összeg.
  • Az árfolyamgátas ügyfeleknél először a gyűjtőszámla-tartozás csökken, és csak utána a főhitel-tartozás, ráadásul a gyűjtőszámla terhére visszajáró összegből levonják az árfolyamgát során a bank által elengedett összeget (az állam által elengedettet nem).
  • A kedvezményesen végtörlesztők csak akkor kapnak vissza bármit is (sőt, ezt március folyamán külön igényelniük kell), ha az igénybe vett árfolyamkedvezmény az elszámolási összegnél kisebb volt (a döntő többségnél nincs így).

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, forintosítás,