Ez lehet a kiút a hitelcsapdából: picit azért várni kell rá

Pénzcentrum2015. február 19. 06:00

Sok magyar családnak jelenthet kiutat az adósságcsapdából a magáncsőd bevezetése. A részletek ugyan még ne ismertek, azonban szakértő segítségével megnéztük, hogyan működhetne jól a magáncsőd rendszere hazánkban.

Sokan várják a magáncsőd bevezetését Magyarországon, ugyan a szabályozás részleteit még nem ismerjük, az egyeztetés még nem kezdődött meg a szakmai szervezetekkel. Megnéztük, hogy mi a magáncsőd és milyen rendszer kialakítására számíthatunk Magyarországon.

Mit jelent a magáncsőd intézménye?

Csődvédelmet akkor kérhet az adós, ha negatív vagyona keletkezik (például: a lakáshitele van, egy évig munkanélküli lesz, feléli a tartalékait és a lakáshitel mérete a lakás értékét meghaladja), vagyis az adósságai meghaladják a teljes vagyonát. A csőd tartama alatt minden szabad jövedelemforrást a törlesztésre kell fordítani egy felügyelő folyamatos ellenőrzése mellett.

Mikor születhet meg a törvény?

A törvény részleteinek szakmai szervezetekkel való egyeztetése még nem kezdődött el, de hamarosan erre is sor kerül, mivel áprilisban be kell nyújtani a törvénytervezetet az országgyűlésnek. Ez azt jelenti, hogy április során megszavazhatja az országgyűlés a szabályozást, a hatályba lépés (vagyis, hogy mikortól kérhetünk csődvédelmet) még kérdéses.

Milyen hosszan lehet "gyámság" alatt az adós?

Szintén sarkalatos pont, hogy milyen hosszú legyen a magáncsőd ideje.

A hét szűk esztendő kihúzása után az adós megszabadulhatna terheitől

- mondta a Pénzcentrumnak Felfalusi Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke. A magáncsőd ideje alatt az adós a fizetésének minimálbér (vagy egyéb törvényben meghatározott mennyiségű havi pénzmennyiség) feletti részéről a csődbiztos rendelkezne, abból az adósságot törlesztené. A csődvédelem lejártával az adós minden terhétől megszabadulna, attól függetlenül, hogy sikerült-e visszafizetni mindent, vagy sem.

Hogyan nézhet majd ki a rendszer?

Ugyan még hivatalos információnk nincs a magáncsőd részleteiről, azonban érdemes lehet a megfelelő helyen meghúzni a határokat, ugyanis egy rossz rendszer:

  • Sokba kerülhet az államnak
  • Növelheti a fekete jövedelmek arányát
  • A ténylegesen bajbajutottakon nem segít

Felfalusi Péter szerint:

Legalább 1,5 - 2 millió forintosnak kell lennie az adósságnak ahhoz, hogy érdemes legyen csődbiztost rendelni az adós mellé, viszont az adósság mértékének nem szabadna meghaladnia a 20 millió forintos határt, mivel ekkora adósság felhalmozása már valószínűleg az adós szándékosságából fakad, ingatlanhitel esetén pedig efelett már nehezen magyarázható a méltányosság.


Mi az a vagyonfedezeti arány?

Lényeges, hogy a belépésre jogosultaknak mekkora vagyonfedezettel kell rendelkeznie. Ez az arány mutatja meg azt, hogy a jelenlegi vagyon (megtakarítások, ingatlanok stb.) az adósság mekkora részét fedezi. A rendszer megfelelő működéséhez ugyanis legalább 25 százalékos arányra lenne szükség, de 50 százalékos arány sem elképzelhetetlen a szakértő szerint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mit tehet meg a csődbiztos?

Az ellenőrizési jogkörök kialakítása is fontos kérdés, ugyanis hiába megfelelő a rendszer, ha a csődbiztosok túl kevés vagy túl sok jogosultsághoz jutnak, akkor a magáncsőd intézménye nem tudja betölteni a neki szánt szerepet.

Milyen a jó magáncsőd?

A "jó magáncsőd rendszerről" akkor beszélhetünk, ha évente nagyjából ötezer magyar családon tud segíteni a magáncsőd

- tette hozzá Felfalusi Péter. Efelett ugyanis problémák léphetnek fel:

  • Túlzott hitelfelvételre buzdít, amit az adós eleve nem akar visszafizetni
  • A feketegazdaság bővülését segíti
  • Az állam számára túl drága a fenntartása

Ezeket a problémákat a szakmai szervezetek és az Igazságügy Minisztérium (a következő hetekben kezdődő) egyeztetései során vitatják meg, ahol a csődvédelem részleteit fogják tárgyalni.

Milyen információk jelentek meg eddig a magáncsődről?

"Meghatároznánk a pénzügyi tervben, hogy az egyes adósságtípusokba, osztályokba sorolt tartozások esetében milyen hosszú az a fix időszak, ameddig törleszteni kell, hasonlóan más csődeljárások gyakorlatához." - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások minisztériumának államtitkára a Portfolio-nak adott interjújában.

Az iparági pletykák szerint egyébként a belépéshez szükséges minimális összeget 200 ezer forintban, a maximális összeget pedig 40 millió forintban határoznák meg. A szakértőnk véleménye szerint ezek a határok inkább 1,-2 millió és 20 millió forint között kellene lenniük.

 

Címkék:
hitel, lakáshitel, magáncsőd, felfalusi péter,