Tűkön ülnek a devizahitelesek: ennyit kell még várniuk

Pénzcentrum2015. február 17. 15:04

Márciusban megkezdődik a devizahiteles elszámolások kézbesítése, ami után a törlesztőrészletek csökkennek. A lezárt szerződések esetén viszont az ügyfelek pénzt kapnak vissza a bankjuktól, de meddig kell megérkeznie az összegnek?

Hamarosan megkezdik a bankok a devizahiteles elszámolás megküldését, az értesítőknek márciusban és áprilisban kell megérkeznie az ügyfelekhez. A még élő szerződéseknél a tőketartozás (és ezzel együtt a törlesztőrészlet) csökken, a lezárt kölcsönszerződések esetén pedig (jellemzően) banki átutalással jutnak az összeghez az ügyfelek.

Az elszámolásból kiderül, mennyi pénzt kapnak vissza az árfolyamrés, illetve az egyoldalú kamatemelések miatt. Máshogy nyernek viszont ezzel a lezárt és még élő szerződéses ügyfelek:

  • Az élő szerződések esetén májustól fizethetik az alacsonyabb törlesztőrészletet az adósok
  • A leárt szerződéseknél (pl: végtörlesztett, lejárt) viszont a készhezvétel után 15 munkanapja van arra a banknak, hogy átutalja az ügyfélnek járó összeget

Mivel az értesítők március elseje és április 30. között bármikor megérkeznek, ezért nehéz megmondani, hogy pontosan mikor is kapják vissza a tisztességtelen elvonásokat az ügyfelek Az viszont kijelenthető, hogy legkésőbb május 22-ig megkapják a pénzt a lezárt szerződéses devizahitelesek.

Loading...

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, forintosítás,