Hogy tudtak ennyi hitelest átverni? Ennyit ért a szuper ajánlat

Pénzcentrum2015. február 6. 12:35

Az elmúlt évek egyik legnagyobb hitelcsalására derített fényt a rendőrség, már a gyanúsítottakat is elfogták. De hogy tudtak ötezernél is több embert becsapni a kedvezményes hitel ígéretével, hogy tudtak százezreket kicsalni, és mit tehetünk mi, hogy ne kerüljünk hasonló helyzetbe?

Amit biztosan tudunk

A Budapesti Rendőr-főkapitányság eljárást folytat üzletszerűen elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt Z. Tamás 33 éves budapesti lakos és három társa ellen.

A gyanú szerint a férfiak két magyarországi - fogyasztói csoport szervezésére és működtetésére létrehozott - cég nevében 2013-tól kezdődően kedvezményes hitel folyósítását ígérték ügyfeleiknek. A sértettek jóhiszeműen szerződést írtak alá az üzletkötőkkel, a kívánt összeg utalásáért.

A négy férfi azt ígérte ügyfeleiknek, hogy a felvenni kívánt hitelt rövid időn belül folyósítják, ám ezt egy esetben sem tették meg. A sértettek a szerződési feltételeket teljesítették, regisztrációs díjat és egy havi törlesztő díjat is kifizettek,

emellett írásbeli ígérvényt is kaptak a gyanúsítottaktól, amely meggyőzte őket a folyamat hitelességéről.

Persze a pénz nem érkezett, az ügyfelek folyamatosan érdeklődtek, ezért a gyanúsítottak a kételkedőket megpróbálták megnyugtatni, később telefonos hívásukra nem reagáltak.

A zuglói nyomozók a férfiakat február 2-án elfogták, majd előállították és gyanúsítottként hallgatták ki.A TV2 Tények c. műsorának nyilatkozó Herczeg barna bűnügyi fővizsgáló szerint

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

az áldozatok száma 5-6 ezer is lehet, eddig már 5500 szerződést találtak.

Tudják, kit lehet lehúzni

Ezekkel a csalásokkal a legkiszolgáltatottabb embereket verik át, sokszor olyanokat találnak meg vele, akik KHR-listán (Központi Hitelinformációs Rendszer, a KHR lista, régebbi nevén BAR lista) szerepelnek, tehát csak nehezen jutnának hitelhez bankoktól, pénzintézetektől. Jellemzően újságokban hirdetnek, könnyű hitel lehetőségét ajánlják. 

Erre mindenképp figyelj, mielőtt hitelt veszel fel:

  • Tanulmányozd át az adott hitelkonstrukció Általános Szerződési Feltételeit / Üzletszabályzatát, és kérdezd meg a bankot/szolgáltatót a nem érthető fogalmakról.
  • Minden esetben olvasd el a szerződéses dokumentumokat, mielőtt aláírnád azokat.
  • Hasonlítsd össze a különböző bankok által kínált konstrukciók jellemzőit (kamat, THM, egyéb költségek, előtörlesztés lehetősége, stb.).
  • Alaposan nézz körül az ajánlatok között, ha szükséges, hívd fel a bank/szolgáltató ügyfélszolgálatát (ha nincs ilyen telefonszám, az eleve gyanús) vagy keresd fel őket személyesen.
  • Kérdezz rá a különböző futamidőjű lehetőségekre, kérj az ügyintézőtől konkrét példát, hogy lásd a futamidő függvényében a havi törlesztőrészleted.
  • Soha ne vegyél fel nagyobb hitelösszeget, mint amit megengedhetsz magadnak.
  • Ne bízz a kirívóan csábító ajánlatokban! Mindig alaposan ismerd meg a konstrukciót, mielőtt döntést meghozod.

Címkék:
hitel, csalás, átverés,