Ennyire szálltak el a devizás autóhitelesek törlesztői

Portfolio2015. február 4. 13:02

Február 1-jén végleg megszabadultak az árfolyamkockázatoktól a jelzáloghitelesek és a lakáslízinggel rendelkezők. Az autóhitelesek, autólízingesek, személyi kölcsönösök és vállalkozások azonban a svájci jegybank január 15-ei döntése és a forintosítás elmaradása miatt rosszul jártak. Mutatjuk, jelen állás szerint mennyire.

A február 1-jei fordulónappal megtörtént a konverzió, amelyről a pénzügyi intézmények március-április folyamán tájékoztatják ügyfeleiket, az elszámolási információkhoz hasonlóan. A törvény szerint az alábbiakat érinti a forintosítás:

  • Deviza vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződések: ide tartoznak a jelzálog fedezete mellett nyújtott lakáshitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek is
  • Ingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződések: ide leginkább a lakáslízingek tartoznak
  • A felmondott szerződések esetében a hitelnyújtó által késedelmesként még nyilvántartott, jelzáloghitelből vagy ingatlanlízingből eredő devizatartozások
Az autóhitelekre, autólízing-szerződésekre és a fedezetlen fogyasztási hitelekre tehát nem vonatkozik a forintosítás, mint ahogy a vállalkozók, vállalatok hiteleire sem.

Ez azt jelenti, hogy e szerződések esetében a törlesztőrészlet a piaci (pontosabban az árfolyamrés megszűnése miatt az aktuális hivatalos jegybanki) árfolyamot követi továbbra is, rugalmas futamidejű konstrukciók esetében pedig a futamidő hosszabbodik.

Az alábbiakban egy átlagosnak mondható, 2008 februárjában, fixen 8 évre felvett 2 millió forintos, változatlanul 10%-os kamatozású frankalapú autóhitel törlesztőrészletét mutatjuk.

A kezdeti 30 ezer forintról 77%-kal, csaknem 54 ezer forintra nőtt mára a törlesztőrészlet (a jelenlegi árfolyam alapján). A svájci jegybank döntése előtt, decemberben ez még "csak" 48 ezer forint volt, vagyis 11%-os a növekedés a frank legújabb elszállása miatt decemberhez képest (szerencsére január második feléhez képest viszont kicsit lejjebb jött az árfolyam).

Öröm az ürömben, hogy az autóhitelesek terheit az alábbiak csökkentik:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Az üzemanyagárak eddigi esése
  • Az elszámolás (átlagosan náluk valószínűleg 10-15 százalékkal) 

Ha valakinek e két kedvező hatást figyelembe véve is elviselhetetlen az új törlesztőrészlet, annak érdemes felkeresnie a hitelezőjét valamilyen könnyítésért (átmeneti törlesztőrészlet-fixálás, kamatelengedés, futamidő-hosszabbítás stb.).

Futamidő-hosszabbítás esetén kamatfeltételektől, a fennálló hátralévő futamidőtől és a frank árfolyammozgásaitól függően néhány hónappal vagy akár 1-2 évvel is hosszabbodhat a futamidő, cserébe viszont szinten marad a törlesztőrészlet.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, autóhitel,