Nincs szükségük ezekre a magyar családoknak januárban

Pénzcentrum2015. január 31. 07:01

Kevésbé szorulunk anyagi segítségre az év első hónapjaiban. Legalábbis így tűnik az alapán, hogy általánosságban csökken ilyenkor a gyorskölcsönöket igénylők és a zálogházba betérők száma. A szakemberek nem is nagyon számítottak másra, évek óta inkább a karácsonyi időszak az egyik legforgalmasabb.

Egy átlagos magyar család 25-30 ezer forintot költ karácsonykor, de van, akinek ennél jóval nagyobbak az ünnepi kiadásai. A korábbi évek tapasztalatai szerint az év végi ünnepi költekezést sokan fogyasztási hitelekből oldják meg, így november-decemberben megugrik az e hiteltípusok iránti érdeklődés. Úgy tűnik azonban, hogy a megnövekedett karácsonyi pénzigény nincs hatással az új évre, és nem kell utólag pótolni a családi kasszabeli hiányt. A Pénzcentrum által megkérdezett gyors kölcsönökre specializálódott hitelintézetek, illetve a Magyar Zálogházak Szövetsége nem igazán tudott megemelkedett januári forgalomról beszámolni.

Ugyan nem beszélhetünk rohamszerű hiteligénylésről, de az év eleje mindig kiemelt időszak a Cofidis számára. Ebben az időszakban némi növekedést tapasztalunk a beérkező kérelmek tekintetében - ebben valószínűleg komoly szerepet játszik az év végi költekezés

- tájékoztatta a Pénzcentrumot Holló Bence, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt évekhez hasonló mértékben nőtt idén is az ügyfeleik száma, azaz nincs érezhető roham ebben az évben. Ezzel szemben a Providentnél pont fordított gyakorlat mutatkozik, mint ahogy azt a Pénzcentrum megkeresésére elmondták:

Januárban nem tapasztalható nagyobb számú hitelérdeklődés, mint az év más részében, sőt, az év első hónapja inkább az átlaghoz képest is kissé visszafogottabb időszaknak számít.

Hasonló a helyzet a zálogpiacon is.

Az ünnepek előtti és a két ünnep közötti időszak, ahogyan a kereskedelmi forgalomban, úgy a zálogpiacon is általánosan erősnek mondható. Az ünnepek utáni, kiemelten a januári forgalom jellemzően nem tartozik a legerősebb hónapok közé.

- mondta el a Pénzcentrumnak Szabó Szabina, a Magyar Zálogházak és Záloghitelezők Országos Szövetségének elnöke.

Sokkal inkább az aranyár alakulása és az egyéb finanszírozási formák elérhetősége határozza meg a zálogkölcsönök iránti keresletet. Korábban az év végi ünnepekhez, az év elejéhez, a nyaralási időszakhoz, az iskolakezdéshez kapcsolódó időszakok számítottak a legforgalmasabbnak. Mára azonban a szezonalitás egyre kevésbé van jelen a zálogforgalomban. Az elmúlt években a zálogpiacra komoly, kétszámjegyű szűkülés a jellemző, mely nehéz helyzetbe hozta a piac kisebb szereplőit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A zálogfiókok nagy része Magyarországon csak nemesfém ékszerekre - aranyra, ezüstre, nemesfém tárgyakra nyújt kölcsönt, a zálogkölcsönöket finanszírozó bankok, takarékszövetkezetek, pénzügyi vállalkozások is a nemesfém tárgyakat tekintik az értéküket legjobban tartó zálogba vehető tárgyaknak.

Néhány speciális képességgel rendelkező vállalkozás más zálogtárgyakra is nyújt kölcsönt, értékes műtárgyak mellett a műszaki cikkek, szőrme-bőráruk és a hangszerek is szóba jöhetnek.

Az elmúlt évekhez képest a zálog kölcsön biztosítékául felajánlott nemesfém tárgyak körében az ezüst aránya mutat némi növekedést, azonban a forgalomban továbbra is a meghatározó szerep az arany ékszereké. Az arany ékszerek tekintetében sajnos a minőség folyamatos csökkenése figyelhető meg és egyre kisebb értékű tárgyakat ajánlanak fel zálogkölcsön fedezeteként - egészítette ki Szabó Szabina.

Címkék:
hitel, zálogház, gyorskölcsön,