A svájci frank erősödése elviszi a devizahitelek elszámolását

Pénzcentrum/InfoRádió2015. január 23. 14:03

A forintosítással se jól, se rosszul nem járnak a svájci frank autóhitelesek - véli Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője. András Bence, a Portfolio elemzője szerint pedig az autóhitelek rövid lejáratúak, így a svájci frank erősödése számukra csak ideiglenes terhet jelent. Az elemzők az InfoRádió Aréna című műsorában úgy ítélték meg, hogy az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának nagysága a minimálisan elvárt szintű volt. A program hatása azonban lassabban lesz érzékelhető, mint az Egyesült Államok korábbi hasonló lépése esetében.

Azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank felajánlotta a saját deviza-tartalékát, és a svájci frank hiteleket euró-kitettségre átváltotta az állam, óriási szerencséjük volt a magyar svájci frank hiteleseknek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában András Bence, a Portfolio elemzője.

"A megmaradt hitelek azért nem olyan vészesek, mert nagyon rövid lejáratúak, ezért ha az elkövetkező időszakban még nem is normalizálódik a svájci frank-forint kurzus, akkor is csak ideiglenesen fogja nyomasztani a lakosságot" - fogalmazott.

András Bence hozzátette: akinek továbbra is svájci frank hitele van és nem vett részt a forintosításban, az most elég rossz helyzetbe került.
"Egyetlen reménységük az lehet, hogy ha a svájci frankot a saját jegybankjuk elkezdi kicsit gyengíteni. A helyzet az, hogy ennek egyelőre semmi jelét nem látjuk" - mutatott rá.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője emlékeztetett: az autó-, és a személyi hitelesekre is vonatkozik majd a devizahitelesek elszámolása.
"Emiatt várhatóan 20-25 százalékkal csökken a törlesztőrészlet, ezt viszont teljes egészében elviszi a svájci frank erősödése, tehát igazából ők nem járnak se jól, se rosszul. Ezt a pár hónapot kell kibírniuk, aztán áprilisban már megtörténik az elszámolás" - jelezte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Suppan Gergely hozzátette: az autóhitelesek ugyanakkor spórolhatnak azzal, hogy tavaly kora ősz óta 100 forinttal csökkent a benzin ára, így egy havi 50 literes tankolással most 5000 forint megspórolható.

Címkék:
hitel, devizahitel, autóhitel, svájci frank,