Nem kizárt, hogy megmentik az autóhiteleseket is

Pénzcentrum2015. január 18. 12:15

A bankok elszámoltatását követően visszatérünk az autóhitelek kérdésére - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV-nek. Rogán Antal nem zárta ki, hogy megmentik őket a megemelkedett frankárfolyam miatt.

A jelenlegi frankárfolyam alapján közel negyedével nőhet a frankalapú autóhitelt felvevő ügyfelek törlesztőrészlete a legutóbbihoz képest, igaz, a tavasszal megtörténő elszámolások valamelyest csökkenthetik és kis részük esetében akár kompenzálhatja is a tehernövekedést.

A megemelkedett törlesztőrészlet fizetésére képtelen ügyfelek csak futamidő-hosszabbítással, átütemezéssel, banki teherkönnyítés igénylésével gazdálkodhatják ki a jelen helyzet alapján a magasabb terhet, ugyanis rájuk a fix (a jelenleginél jóval alacsonyabb, 256,5 forintos) árfolyamon történő forintosítás nem vonatkozik.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője mindezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott a Hír TV-nek, hogy "Meg kell várni, amíg lezárul a bankok elszámoltatásának a folyamata, és akkor lehet majd erről a kérdésről érdemben beszélni" Szerinte nem kell félniük a törlesztőrészlet drasztikus emelkedésétől azoknak sem, akiknek a hitelét nem forintosítják, az elszámolások révén ugyanis hasonló összeg járhat nekik vissza, amennyivel most a frank erősödése következtében a törlesztőrészletük növekedik.

Ahogy arról szombaton a Portfolio beszámolt, a banki devizaalapú autóhitelek kétharmada 2016 előtt kifut a legutóbbi, szeptember végi statisztikák alapján. A frank erősödése azonban addig is nagy tehernövekedést jelent az ügyfeleknek, így elképzelhető, hogy a várható futamidő-hosszabbítások, átütemezések révén az arány megváltozik, és valamelyest kitolódik az autóhitelek törlesztésének átlagos ütemezése.

Címkék:
hitel, devizahitel, autóhitel,