Te jó ég! Mi lesz most a hitelemmel?

Pénzcentrum2015. január 15. 13:32

Ma több mint 40 forintot emelkedett a svájci frank árfolyama a forinthoz képest. Ugyan a forintosítás hamarosan megtörténik, de addig is fizetni kell a törlesztőrészleteket. Devizahitelesek százezrei kérdezik most ijedten: megugrik a havi törlesztőjük a forint összeomlása miatt? A Pénzcentrum mutatja a választ.

Csütörtök délelőtt negyed óra alatt elszálltak az árfolyamok, bőven 300 forint fölé is került a svájci frank.

Akkor a forintosítás nem véd meg?

A szabad felhasználású jelzáloghitelek és a lakáshitelek esetén csak februárban történik meg a forintosítás, de január elseje óta már rögzített árfolyamon törlesztenek az adósok. A svájci frank esetén 256,5 forinton, az eurónál pedig 309 forinton fizethetik hiteleiket. Az elszámolásról és a forintosításról áprilisban és májusban kapják meg az értesítőt az ügyfelek.

Tehát a lakáshitelt ez gyakorlatilag egyáltalán nem érinti, emiatt nem emelkednek a törlesztőrészletek.

Az autóhiteleseknek, és azoknak, akiknek deviza alapú szabad felhasználású hitele van viszont biztosan fájni fog a mai zuhanás - egyelőre azonban kérdés, mennyire.

Akkor minden rendben lesz?

A forintosítás és az árfolyamrögzítés csak a jelzálog alapú kölcsönökre (például a lakáshitelekre) vonatkozik, viszont rengeteg autóhitel és személyi kölcsön van, ahol nem a kedvezményes szinten fizetnek az adósok, így esetükben a jövő havi törlesztőrészlet hatalmasat nőhet. Ha egy 150 svájci frankot törlesztő devizahitelest veszünk alapul, akkor a 265-ös árfolyamon havonta 40 ezer forintot fizethettek eddig, a forintesés miatt ez akár 50 ezer forintra is nőhet, ami 25 százalékos növekedésnek felel meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyan az elszámolás érinteni fogja az autóhiteleseket (és a személyi kölcsönt felvevőket) is, viszont ennek mértéke változó, így nem biztos, hogy kompenzálni tudja az adósokat az árfolyamveszteség miatt.

Mi történt ma Svájcban?

  • A svájci jegybank három éve rögzítette a frank árfolyamát
  • Ma ezt a rögzítést feloldotta
  • Emiatt hirtelen erősödésnek indult a frank, negyed óra alatt 20 százalékot emelkedett az árfolyam a forinthoz képest

 

Címkék:
hitel, devizahitel, forint, autóhitel,