Kivégezték az autóhiteleseket: zuhanórepülésben a forint

Pénzcentrum2015. január 15. 11:12

Több év után ma délelőtt váratlanul bejelentette a svájci jegybank, hogy feladja az 1,2-es euróhoz képesti árfolyamküszöböt, azaz hagyja felértékelődni a frankot, de közben -0,75 százalékra vágta az irányadó kamatot. A frank azonnal hatalmas erősödésbe kezdett, 1,18-es árfolyam alá bukott az euróhoz képest, ráadásul a forint is hirtelen esni kezdett a magyar szempontól is jelentős fejleményre.

FRISS! Mi történik most a pénzváltóknál? KATTINTS!

A jegybank döntése szerint a 3 hónapos CHF Libor (svájci bankközi kamatláb) irányadó sávja mostantól -1,25 és -0,25 százalék között ingadozhat. A jegybank érvelése szerint a frank még mindig túlértékelt, de annak mértéke csökkent azóta, hogy bő három éve bevezették a minimum 1,2-es árfolyamküszöböt. Ez a túlértékelés azonban az elmúlt pecekben jelentősen nőtt, hiszen a jegyzések 1,2-ről azonnal 1,17 alá estek, azaz a frank hirtelen bő 3 százalékkal ugrott.

A forint euróhoz mért árfolyama ma délelőtt elérte a 326-os szintet is, ami sosem látott mélypontot jelent a forintnál az euróhoz képest.

Mostanra már valamennyit visszanyert erejéből a hazai valuta, jelenleg 322 és 324 forintos árfolyam között lehet váltani.


A frank erősödése miatt hatalmas esésbe kezdett a forint. Ekkora zuhanást ritkán lehet látni, ráadásul a legrosszabbul azok a deviza alapú hitelesek jártak, akiknek nem rögzítették az árfolyamukat január elsejétől.

Ugyan a jelzálog alapú devizahiteleket rögzített árfolyamon fizethetjük január elseje óta, a többi devizahiteles azonban nagyon rosszul járt ezzel az eséssel. Az autóhitelesek havi átlagos törlesztőrészlete a csütörtök délelőtti események miatt több ezer forinttal ugrott meg.

Mivel az árfolyamot nem tartja a svájci jegybank az euróhoz képest korábban meghatározott 1,2-es átváltási árfolyamon, ezért további gyengülésre számíthatunk a jövőben. A tényleges esést még nem látjuk,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

mivel a zuhanás olyan nagy mértékű volt, hogy befagytak a piacok, de könnyen lehet, hogy a svájci frank- forint árfolyam eléri a 300-as szintet.

 

 

Címkék:
hitel, devizahitel, forint, svájci frank,