Az Alkotmánybíróság nem tárgyalja a devizahiteles ügyeket

Népszava2015. január 13. 10:02

A devizahitelesek legfeljebb a strassbourgi uniós bírósághoz beadott jogorvoslati kérelemmel élhetnek, ami felülírhatja a hazai ítélkezési gyakorlatot is - írja a Népszava.

A devizahitelesek ügye foglalkoztatja az európai demokratikus intézményeket, hiszen hasonló akcióra a piacgazdaságot folytató országokban még nem volt példa. A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) még tavaly júliusban hívta fel az igazságügyi miniszter figyelmét arra, hogy a devizahiteles törvények több szempontból is ellentétesek az európai jogállami hagyományokkal. Az érdekvédelmi szervezet arra hívta fel a tárca figyelmét, hogy egy demokratikus jogállamban az igazságszolgáltatás kizárólag a bíróságok feladata. Éppen ezért sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét az, ha a parlament törvénnyel beavatkozik a devizahitelesek és a bankok közötti jogvitákba.

A PITEE ugyanis az elmúlt hónapokban két eltérő tartalmú alkotmányjogi panasz benyújtását javasolta a devizahiteleseknek, annak érdekében, hogy kivédjék a devizahiteles törvények által okozott általuk vélelmezett jogsértéseket. Már több száz devizahiteles élt ezzel a lehetőséggel, az Alkotmánybíróság (AB) testület azonban még nem tűzte napirendre ezeknek a panaszoknak az elbírálását.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, Alkotmánybíróság, piacgazdaság,