Az RTL sztárjának drámája: elárverezik a házát

Pénzcentrum2014. december 27. 15:17

Az öt éve húzódó válóper ellenére nem sikerült megegyeznie Erdélyi Mónikának és volt férjének a ház tulajdonjogáról, ezért várhatóan elárverezik a házat. Mennyiért árverezhetnek el egy ingatlant? Mennyit kellene fizetnie valamelyiküknek ahhoz, hogy a tulajdonában maradjon az ingatlan?

Azt írja a Blikk, hogy öt éve húzódó válóper után Erdélyi Mónika és Mukli Gyula közös házáról még mindig nem sikerült megállapodni, úgyhogy első fokon a bíróság úgy döntött, kényszerárverezni fogják. Erről őt is megkérdezték, de nem akarta kommentálni.


Az érdi házat 2009-ben még 67 millió forintért hirdették meg, de nem volt rá vevő. Tavaly már tízmillióval kevesebbet kértek volna érte, de így sem talált vevőre. A házon van egy 13,5 millió forintos jelzáloghitel, amelyet Erdélyinek kell kifizetnie, volt férje pedig a ház rá eső felén felül további összegre is igényt tart tőle, mert különválásuk óta albérletben kénytelen élni - írja a Velvet.

Az árverezési szabályok szerint a házat az értékbecslő által megállapított ár 70 százaléka alatt nem árverezhetik el, kérdés, hogy akad-e vevő ilyen értékű ingatlanra ilyen áron. Fontos az is, hogy mekkora értékűnek nyilvánítja az értékbecslő a házat, hiszen ehhez mérten történik az árverezés.

Hogyan tarthatnák meg a házat?

A ház megtartásához a 13,5 millió forintos jelzálogtartozás egy összegben való kifizetésére lenne szükség. Ezt lakáshitel felvételével lehetne megoldani, ezek kamatai ráadásul most alacsonyak a jegybank statisztikái szerint. Ha húsz éves futamidő mellett, 6,09 százalékos kamattal (ennyi a jegybank által mért átlag), vennék fel a hitelt, akkor a havi törlesztőrészletük 109 ezer forintot tenne ki.

Címkék:
hitel, lakáshitel, árverés,