Kiszámoltuk: ennyit bukhatsz havonta Matolcsy miatt

Pénzcentrum2014. december 23. 11:59

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből kiderült (és végre egyértelművé vált), hogy a devizahitelek törlesztőrészlete hogyan változhat. Ugyan a bankok nem emelhetnek költségeket, a referenciakamatozás miatt azonban könnyen előfordulhat, hogy elszáll a törlesztőrészletünk a következő tíz- tizenöt évben. Mutatjuk, mennyit bukhatsz havonta Matolcsy miatt.

Több helyen is megírtuk, már, hogy a forintosított devizahitelek kvázi kamatperiódusa a három hónapos BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) lesz kötve, és ebből kifolyólag a törlesztőrészlet három havonta változhat. Az év közepe óta soha nem látott mélyponton van az MNB alapkamata, ami az elemzők szerint  hosszú távon kérdéses, hogy mennyire tartható.

A jegybank egy sajtóközleményében említette azt, hogy a devizahiteleket kiváltó kölcsönök törlesztőrészlete három havonta változhat. Azt korábban is tudtuk, hogy a referenciául a három hónapos BUBOR-t fogják megtenni, viszont a kamatperiódust még nem tudtuk megmondani eddig, a törvények nem adtak egyértelmű magyarázatot. Ezt tisztázta a jegybanbk közleménye.

Mit jelent ez egy forintosított hitelnél?

A forintosított hitelek törlesztőrészletei három havonta emelkedhetnek (vagy csökkenhetnek), természetesen csak abban az esetben, ha a referencia kamat, a 3 hónapos BUBOR növekszik (vagy csökken). Ez pedig elsősorban a jegybanki alapkamat szintjétől függ. Ha tehát az alapkamat emelkedésnek indul, akkor a havi törlesztőnk is követi azt nem sokkal később.

Mennyivel nőhet meg a törlesztőrészletünk?

Számításainkhoz az MNB által átlagosnak tekintett forintosított hitelt vettük alapul, aminek a hátralévő futamideje 12,5 év, a tartozás pedig hatmillió forintra rúg, egy ilyen hitel havi törlesztőrészlete 56 ezer forint lesz a forintosítás után.

Egy százalékos alapkamat emelkedés mellett háromezer forinttal nő meg a havi fizetendő, de például három százalékos kamatemelkedés mellett már 66 ezer forintot fizethetünk törlesztésként a banknak.

Ez havonta plusz tízezer forintos kiadást jelent, ami 15 százalékos törlesztőrészlet növekedésnek felel meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Loading...

Akkor mégis emelheti a hitelköltséget a bankom?

A fair bank törvény szerint az új hiteleknél, így a forintosításkor nyújtott hiteleknél nem csak kamatperiódust, hanem kamatfelár-periódust is meg kell állapítani. Ennek köszönhetően a bankok csak ennek leteltével emelhetnek kamatfelárat.

A devizahitelek esetében egyébként a periódus hossza három, négy és öt év lehet, ami attól függ, hogy mennyi a kölcsön hátralévő futamideje. Három éves hátralévő futamidő felett három éves, 9 év futamidő felett négy éves, 16 év futamidő felett pedig öt éves kamatfelár-periódusú lesz a hitel. Így a bank a kamatfelárat, a költségeit csak az inflációnak megfelelő mértékben növelheti.

Loading...

 

Címkék:
devizahitel, alapkamat, forintosítás,